Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Elitele românești nu-și permit luxul de a trăi într-o enclavă”
Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, recent, că este necesară o deschidere mai mare a mediului academic şi cultural către societate, astfel că elita culturii din România „nu trebuie să-şi permită luxul de a trăi într-o enclavă“. Potrivit ministrului, „trăim vremuri în care subcultura şi vulgaritatea sunt ridicate la rang de divertisment“, iar „primul pas“ trebuie să vină de la cei care doresc ca „fenomenul cultural să se dezvolte şi să fie tot mai prezent în societatea românească“.
În acest sens, Bogdan Gheorghiu a anunțat că Ministerul Culturii îşi propune să acţioneze de o manieră care să genereze efecte concrete pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre mediul cultural şi societate și că va demara o amplă campanie de promovare a culturii, prin dialogul dintre artişti, autori şi tineri. Mai mult, a continuat Gheorghiu, „ne vom adresa Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru realizarea unui parteneriat care să permită o abordare mai atractivă pentru tineri, cum ar fi: o lecţie de istorie într-un muzeu, citirea unui fragment dintr-o operă, urmată de o dezbatere pe marginea celor citite, chiar cu autorul operei respective“.
Cu deviza „trebuie să aducem tinerii către cultură, dar şi actul cultural către tineri”, Bogdan Gheorghiu a explicat că „până nu vom face noi paşi în direcţia aceasta, nu vom avea dreptul să-i judecăm. Până când mediul cultural nu se va apropia de societate, nu se vor întâmpla lucruri concrete legate de culturalizarea maselor”.