Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Evenimente dedicate lui Ciprian Porumbescu la Viena
În contextul Anului Ciprian Porumbescu, în prestigioasa Sală de Aur a Musikverein din Viena a fost susținut duminică, 30 iulie, Concertul „Crai Nou - Ciprian Porumbescu” de soliștii, orchestra și corul Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. În prealabil, după Sfânta Liturghie duminicală, oficialitățile și membrii comunității au participat la conferinţa „Ciprian Porumbescu - leagăn de tradiţie și spiritualitate”, susţinută de lector univ. dr. Daniel Nica în sala parohială a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din Viena.
Concertul „Crai Nou - Ciprian Porumbescu”, organizat de Opera Națională București, Ambasada României în Republica Austria și parohia noastră din Viena, cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a fost dedicat celebrării a 170 de ani de la nașterea și comemorării a 140 de ani de la moartea marelui compozitor român. Evenimentul cultural deosebit a trezit foarte mult interes nu doar din partea românilor, ci şi a austriecilor, sala fiind plină de persoane dornice să asculte compozițiile marelui muzician român. Invitații speciali au fost Gheorghe Zamfir și Maria Coman.
Momentul comemorativ a debutat cu un scurt cuvânt de salut din partea ambasadorului României, Emil Hurezeanu, a secretarului de stat pentru românii de pretutindeni Gheorghe Cârciu, a fostului ministru al culturii Lucian Romașcanu, dar şi cu binecuvântarea pe care am transmis-o din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În contextul participării la concertul de la Musikverein, secretarul de stat Gheorghe Cârciu și delegația din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni au luat parte duminică, alături de ambasadorul României, Emil Hurezeanu, şi directorul Institutului Cultural Român din Viena, Andreea Dincă, la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. În cadrul slujbei a fost pomenit emblematicul compozitor, alături de părinţii săi, preotul Iraclie şi preoteasa Emilia.
După Sfânta Liturghie duminicală, oficialitățile și membrii comunității au asistat, în sala parohială a bisericii, la conferinţa „Ciprian Porumbescu - leagăn de tradiţie și spiritualitate”, susţinută de lector univ. dr. Daniel Nica de la Universitatea din București.
Aducem alese mulțumiri tuturor celor care au fost prezenţi la evenimentele dedicate violonistului, compozitorului şi teologului Ciprian Porumbescu, o seară ce va rămâne în inimile noastre ca un moment cultural deosebit, realizat într-un loc atât de onorant, în cinstea celui care între anii 1879 şi 1881 își purta pașii prin această capitală, dornic de a studia cu marii muzicieni ai vremii.
Mulțumesc în mod deosebit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru onoarea de a participa ca reprezentant al Preafericirii Sale la acest eveniment. Mulţumesc, de asemenea, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim pentru binecuvântarea de a organiza conferința „Ciprian Porumbescu, leagăn de tradiție și spiritualitate”, susținută de lect. univ. dr. Daniel Nica. Mulțumiri se îndreaptă şi către Opera Națională București și Daniel Jinga pentru invitația de a face parte din acest frumos proiect cultural ca împreună-organizatori, Ambasadei Române la Viena și ambasadorului Emil Hurezeanu pentru onoranta colaborare, secretarului de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni Gheorghe Cârciu pentru implicarea desăvârșită și sprijinul financiar dăruit pentru desfășurarea evenimentelor închinate compozitorului Ciprian Porumbescu, la Viena, Mariei Coman pentru frumoasa cântare alături de grupul psaltic al bisericii noastre și pentru prestația de pe marea scenă vieneză. Nu în ultimul rând, mulțumesc membrilor comunității care au răspuns invitației și au participat la conferința și concertul dedicat marelui artist, Teodorei Forßbohm pentru implicare și sprijin!
Părintele Emanuel Ştefan Nuțu este consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului şi paroh al Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din Viena