Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Evenimente deosebite organizate de Ziua Mondială a Teatrului
Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris. De atunci, an de an, artiştii şi publicul din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru sărbătoresc Ziua Mondială a Teatrului, exprimându-şi astfel dragostea faţă de arta scenei. Institutul Internaţional de Teatru, înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO.
Peste tot în lume teatrele organizează evenimente deosebite, dar mai ales pun în scenă piese de teatru care pentru a aminti că prin artă legăturile umane se pot întări, iar realităţile transfigurate pot aduce noi înţelesuri în mintea şi sufletul spectatorilor.
La Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucuresti, sala Pictură, în această seară de la ora 20.00, se va juca piesa “Două loturi”. Spectacolul i-a adus în 2013 regizorului Alexandru Dabija Premiul “Cel mai bun regizor” la Gala UNITER, iar scenografului Helmut Sturmer, alte două distincţii - Premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala UNITER şi Premiul pentru scenografie la Festivalul Comediei Româneşti. De asemenea, a fost selectat pentru a participa la prima ediţie a Festivalului MITEM („Madach International Theatre Meeting”), organizat de Teatrul Naţional din Budapesta în perioada 26 martie-7 aprilie 2014, în cadrul tradiţionalului Budapest Spring Festival 2014.
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului printr-o reprezentaţie specială a spectacolului „Gustul mierii” în regia Veronicăi şi a lui Cătălin Pătru, de la ora 19:00, la Studioul CAVAS al Facultăţii de Litere şi Arte din Sibiu. Suma strânsă din vânzarea biletelor la acest spectacol va fi redirecţionată către Fondul de Solidaritate Teatrală RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei, de UNITER pentru „Campania Artişti pentru Artişti”.
Organizată în jurul datei de 27 martie, „Campania Artişti pentru Artişti” a devenit pentru UNITER, nu doar celebrarea universului teatral, ci şi omagierea artiştilor care au bucurat generaţii întregi cu arta lor, dar care acum se află într-un moment dificil. Cea de-a treisprezecea ediţie a acestui program social pune accent pe prezentarea unui spectacol unic. Astfel, 24 de artişti de seamă ai momentului reuniţi în spectacolul „Clipe de viaţă 2” vor urca pe scena Sălii Radio, într-un spectacol care va avea loc în data de 31 martie 2014, ora 19.00. La final de martie organizatorii ne aşteaptă să ne reîntâlnim cu: Dorin Andone, Alexandru Arşinel, Ilinca Dumitrescu, Felicia Filip, Marcel Iureş, Raul Kusak, Vasile Macovei, Medeea Marinescu, George Mihăiţă, Marin Moraru, Maia Morgenstern, Mihai Mălaimare şi trupa Teatrului Masca, Horaţiu Mălăele, Adrian Naidin band, Ioan Gyuri Pascu, Margareta Pâslaru şi corul Allegretto, Tania Popa, Aurelian Octav Popa, Stela Popescu, Victor Rebengiuc, Paula Seling, Eusebiu Ştefănescu, Cătălin Târcolea. Amfitrion: Ion Caramitru.
De Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate marcantă a lumii teatrale adresează un mesaj internaţional. Cel de anul acesta este semnat de Brett Bailey, dramaturg, scenograf, regizor şi autor de instalaţii sud-african şi directorul artistic al proiectului Third World Bunfight.
Iată un pasaj din acest text emoţionant al lui Brett Bailey: "Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă irepresibilul Spirit al Spectacolului. Sub copaci în sate minuscule sau pe scene dotate cu tehnologii avansate din marile metropole ale lumii; în săli de clasă sau pe cîmpuri şi în temple; în mahalale, pieţe ale oraşelor, centre comunitare sau subsoluri din centrele vechi ale oraşelor, oamenii se adună pentru a intra în comuniune cu efemerele lumi teatrale pe care le creăm pentru a ne exprima complexitatea umană, diversitatea, vulnerabilitatea în carne şi oase, prin răsuflare şi voce.
Ne adunăm pentru a plânge şi a ne aminti; pentru a râde şi a contempla; pentru a învăţa şi a mărturisi şi a ne imagina. Pentru a ne minuna de dibăcia tehnică şi pentru a întruchipa zei. Pentru a ne recăpăta suflul colectiv în faţa capacităţii noastre de a crea frumuseţe, compasiune, sau monstruozităţi. Venim pentru a căpăta noi energii şi puteri. Pentru a sărbători bogăţia şi diversitatea culturilor noastre şi pentru a şterge graniţele care ne despart.
Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă irepresibilul Spirit al Spectacolului. Născut în comunitate, el poartă măştile şi costumele diferitelor noastre tradiţii. El pune la treabă limbile, ritmurile şi gesturile noastre, creînd un spaţiu în mijlocul nostru.
Iar noi, artiştii care lucrăm cu acest vechi spirit, ne simţim datori să-l îndreptăm, prin inimile, ideile şi trupurile noastre, către dezvăluirea realităţilor noastre, în toată banalitatea lor, dar şi cu misterul lor strălucitor”