La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Expoziția „Regina Maria - Mama Regină“
Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Expo Arte, marchează cei 145 de ani de la nașterea reginei Maria a României cu expoziția „Regina Maria - Mama Regină”, eveniment ce își propune să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecții despre frumos, diplomație, sacrificiu, curaj și patriotism. În cadrul expoziției aveți ocazia să vedeți veșminte, obiecte și planșe care conturează stilul vestimentar unic al reginei Maria.
Expoziția „Regina Maria - Mama Regină” oferă o perspectivă amplă asupra celei care a fost numită de popor „Mama răniților”, „Mama Regina”, „Regina soldat”. După 1918, țăranii din Transilvania i-au spus „împărăteasa tuturor românilor”, iar regina Maria s-a identificat cu năzuințele lor, le-a purtat straiele cu noblețe și asumare, transformându-le în veșminte regale. Astfel, ea a făcut cunoscut la nivel internațional portul popular tradițional românesc.
Curatorul expoziției, colecționarul Iulia Gorneanu, a adus din colecția sa marame, ii, fote, dar și opregul bănățean pe care regina Maria obișnuia să îl poarte. Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale reginei Maria. Toate acestea creează un parcurs istoric documentat de profesorul Sorin Mărgărit. Iulia Gorneanu consideră că „regina Maria a fost un om complex și crede că titulatura de Regina Mamă i se potrivește cel mai bine, prin mamă înțelegând tot ce a reprezentat ea pentru români, mamă a unei țări care o apără și care nu renunță niciodată să lupte pentru ea. Ne-am gândit să evocăm imaginea ei și ca artist vizual, a pictat, a fost designer, a avut o contribuție remarcabilă în decorarea interioarelor, dar și a grădinilor. Din colecția mea am adus piese specifice finalului de secol XIX, început de secol XX și am ales să expun foarte multe piese ale costumului țărănesc. Puteți admira o fotă cu țesătură de mătase din zona Argeș-Muscel, zona favorită a reginei Maria, dar și multe marame pe care regina obișnuia să le poarte într-un stil propriu. În ceea ce privește stilul vetimentar al reginei Maria, putem spune că îmbina, într-un soi de declarație de dragoste pentru România Mare, elemente din portul popular specific din toate zonele țării. De-a lungul timpului, a fost un ambasador al iei, pe care a purtat-o cu mândrie peste hotare.”
Expoziția poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte, din strada Batiștei nr. 14, până la data de 15 ianuarie 2021, de luni până vineri, între orele 10:00 și 17:00. Este recomandat să vă programați vizita în avans la numărul de telefon 0739.846.534. (Alexandra Drugan)