După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
Expoziția „Remember Cornel Medrea. Mentor și maestru”
Palatul Suțu găzduiește, de la începutul lunii octombrie, expoziția „Remember Cornel Medrea. Mentor și maestru”, alcătuită din opere ale sculptorului român selectate într-o sinteză ce cuprinde 384 de sculpturi şi desene, pe care Muzeul Municipiului București (MMB) le pune, în acest fel, în valoare.
Cornel Medrea a fost profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din București și este cel care a reușit să înființeze primul muzeu de sculptură, o mare realizare pentru cultura românească la acea vreme. Numele lui Medrea este asociat cu arta românească modernă, dar era recunoscut și pentru perseverența păstrării specificului național plin de savoare artistică. Acest lucru poate fi observat în lucrările expuse la Palatul Suțu, din centrul capitalei.
Elena Olariu, director adjunct al secției Artă din cadrul MMB, consideră că „lucrările expuse constituie o simfonie compozițională care ajută la deslușirea liniilor, formelor și tematicilor preferate de maestru. Cornel Medrea a început să doneze statului român încă din anul 1948, au urmat mai multe donații succesive și astăzi el este un artist foarte bine reprezentat în colecțiile Muzeului Municipiului București. În afară de sculpturi, în expoziția de la Palatul Suțu apar și două portrete și multe desene, pentru că Medrea a fost și un foarte bun desenator. Schițele sale devin operă de artă prin frumusețea lor și prin modul curat de execuție. Toate lucrările care sunt expuse au fost restaurate în laboratoarele de sculptură, iar desenele au intrat într-un proces de conservare și astăzi se prezintă toate într-o formă plăcută”.
Expoziția „Remember Cornel Medrea. Mentor și maestru” poate fi vizitată până la data 8 noiembrie 2020, de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 10:00-18:00.
(Alexandra Drugan)