La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Expoziţie aniversară Nicolae Iorga
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) i-a adus un omagiu marelui savant Nicolae Iorga printr-o expoziție aniversară, la 150 de ani de la naștere, care pune în valoare piese inedite donate de către profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepotul lui Nicolae Iorga.
Colecția „Iorga-Pippidi” este formată din documente și obiecte de patrimoniu precum: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licență și doctorat, cele mai importante diplome de doctor honoris causa primite de la mari universități europene, brevete și medalii, de la cele românești, precum marele colan al Ordinului Carol I și marele colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania și Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania.
Expoziția prezintă și legătura lui Nicolae Iorga cu familia regală a României. Mărturie stau documentele primite de marele istoric de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, și de la principesele Mărioara și Elena. Adunate și păstrate timp de decenii de către istoricul Andrei Pippidi, aceste documente și obiecte devin parte a patrimoniului național datorită generozității de a le dona.
Alături de piesele colecției „Iorga-Pippidi”, în expoziție sunt prezente obiecte aflate în patrimoniul MNIR, precum toga de doctor honoris causa a Universității din Oxford, mobilier, dar și alte obiecte personale, precum ochelari, lupă, unul dintre condeie, piese aflate în patrimoniul Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Aceasta este prima expoziție complexă, organizată de MNIR, care prezintă viața, opera și activitatea lui Nicolae Iorga, dar şi personalitatea savantului. Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 şi 17:00, până la sfârșitul lunii mai 2022. (A. D.)