Primăria Botoşani, în colaborare cu Fundaţia Culturală „Hyperion - Caiete Botoşănene” şi Uniunea Scriitorilor din România, a acordat ieri, 16 ianuarie, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” -
Expoziție de artă românească la Muzeul Cotroceni
Muzeul Național Cotroceni (MNC) a vernisat ieri, în Spațiile Medievale, expoziția „Tinerimea artistică în colecția Muzeului Național Cotroceni”, prin care propune publicului o reîntâlnire cu un fenomen artistic ce și-a pus amprenta în mod semnificativ asupra artei românești. Pe simeze sunt lucrări semnate de Ștefan Luchian, Nicolae Vermont, Constantin Artachino și mulți alții.
Constituită la 3 decembrie 1901, sub patronaj regal, Societatea Tinerimea Artistică a încercat o separare de arta academistă, promovând realitatea, frumusețea peisajului românesc și personajele care-l populează. Artiștii foloseau maniere, tehnici și reprezentări diferite, ilustrând peisaje, flori, naturi statice, compoziții și portrete. Președintele de onoare al societății a fost încă de la înființare Principesa Maria.
Proiectul expozițional cuprinde colecția de lucrări ale membrilor Societății Tinerimea Artistică, pe care MNC o deține în patrimoniu. Ștefan Luchian, Nicolae Vermont, Constantin Artachino, Kimon Loghi, Ipolit Strâmbulescu, Arthur Verona, Frederic Storck, Ștefan Popescu și Gheorghe Petrașcu, Nicolae Grigorescu, Eustațiu Stoenescu, Ion Theodorescu-Sion sunt doar câțiva dintre artiștii ale căror lucrări sunt expuse.
Ștefania Dinu, directorul adjunct al MNC, consideră că expoziția prezintă legătura dintre Tinerimea Artistică și regalitate, precum și bogăția pe care artiștii din cadrul acestei societăți au lăsat-o moștenire.
Expoziția „Tinerimea artistică în colecția Muzeului Național Cotroceni” poate fi vizitată până în 22 septembrie 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon: 021.317.31.07 / 0725.518.381. La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original. (A. D.)