Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziție de carte rară la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București (MMB) a deschis, săptămâna trecută, la Palatul Suțu, expoziția „Carte rară din epoca domniilor fanariote”. Anul acesta s-au împlinit 200 de ani de la sfârșitul regimului fanariot, care în Țara Românească a început în 1716 și s-a încheiat în 1821. Cu acest prilej, muzeul propune o privire retrospectivă asupra realizărilor culturale ale epocii din perspectiva cărții și tiparului.
Aşadar, expoziția prezintă tipărituri publicate în timpul domniilor fanariote, selectate din fondul Bibliotecii MMB. Ele se încadrează în categoria Carte românească veche și rară și constituie surse documentare pentru istoria culturală a secolului fanariot. Sunt volume mai puțin cunoscute publicului, iar majoritatea exemplarelor păstrează pe filele lor însemnări, care au permis reconstituirea drumului străbătut de la ieșirea din tipografie până la destinația actuală.
Curatorul expoziției, Daniela Lupu, consideră că „este esențial să descoperim menirea cărţii într-o epocă în care lumea românească a pendulat între Tradiţie şi Înnoire, între Rațiune și Simțire, precum și rolul atribuit Tiparului de către Domnie şi Biserică. Vă propunem o întâlnire directă cu universul cărții vechi românești, care cuprinde pe toți cei care au contribuit la apariția ei: autori, traducători, editori, îngrijitori de ediție și corectori, tipografi și gravori. Veți putea vedea și compara cărți bisericești, cărți cu tematică laică, tipărite la București și Râmnic sub patronajul domnitorilor fanarioți, începând cu Nicolae Mavrocordat și încheind cu Alexandru Suțu, precum și lucrări publicate în aceeași perioadă de autori români și greci la Viena și Leipzig”.
Cărțile rare din epoca domniilor fanariote vă așteaptă la Palatul Suțu până în luna martie 2022, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00. (A. D.)