Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, în perioada 5 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie al României
Expoziție de pictură cu teme din istoria României, la Muzeul Național Cotroceni
În Spațiile Medievale ale Muzeului Național Cotroceni a fost vernisată, recent, expoziţia de pictură „Cotroceni - culorile istoriei”, a lui Valentin Tănase. Publicul poate admira, până la 5 februarie 2017, picturi ce reprezintă evenimente istorice marcante şi personalităţi care au avut o contribuţie semnificativă la crearea României moderne.
Expoziţia marchează Unirea Principatelor Române, împlinirea a 140 de ani de la cucerirea independenţei de stat a României, 100 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz și împlinirea a 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand I al României, supranumit şi „Întregitorul”. Directorul adjunct al Muzeului Cotroceni, Ștefania Dinu, a declarat că „este pentru prima oară când organizăm o expoziție care are ca subiect personaje istorice sau scene de luptă și este pentru prima dată când pictorul Valentin Tănase expune aici. Acesta ne-a oferit spre selecție lucrări din opera sa și am ales personajele ale căror nume se leagă de Cotroceni, de aici și numele expoziției”.
Valentin Tănase a avut până acum 52 de expoziţii personale de pictură şi grafică în ţară, dar şi în străinătate. Despre „Cotroceni - culorile istoriei”, Valentin Tănase spune că „este menită să readucă în memoria celor de astăzi, în special a tinerei generații, marile fapte de arme ale trecutului și personalitățile care au făcut ca, astăzi, România să fie pe harta Europei, să avem acea țară care este acum și pe care noi trebuie să o ducem înainte.”
Spațiul în care lucrările au fost expuse nu este ales întâmplător, „Palatul Cotroceni, un loc cu adâncă rezonanță istorică și simbolică. Este locul unde au avut reședința domnitorii români, au avut reședința regii României și astăzi președintele țării”, a adăugat artistul. Mai mult, omul de artă își vede opera ca pe o declarație de respect, de admirație și chiar de iubire față de cei care au făcut România de astăzi.
La rândul său, criticul de artă, dr. Marius Tița, a menționat că prin această expoziție „îl recunoaștem pe Valentin Tănase, un artist a cărui operă este dedicată subiectului istoric tratat într-un mod original, puternic, recognoscibil. Este un poet al detaliului pe care îl pune într-o construcție foarte bine susținută. Estetic și artistic totul este foarte bine realizat, iar în plus are o foarte bună documentare științifică, istorică, cu care-și susține imaginile pe care ni le propune”.
Expoziția poate fi vizitată până la 5 februarie, iar școlile sunt invitate de către conducerea instituției de cultură să treacă pragul muzeului alături de elevii lor, pentru o veritabilă lecție de istorie.