Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
Expoziție de steaguri medievale imaginare
Palatul Parlamentului găzduiește, în Sala „Constantin Brâncuși”, expoziția de artă vizuală „Steaguri medievale imaginare”, care își propune să aducă în actualitate simbolistica Evului Mediu prin ceea ce a avut mai rafinat, elegant, înălţător și grandios. Astfel, heraldica medievală a fost trecută prin filtrul gândirii și sensibilităţii artistului contemporan, materializându-se de cele mai multe ori subtil, într-un periplu artistic, care face legătura între trecut și prezent, între bine și rău.
Proiectul expozițional, ajuns la cea de-a treia ediție, își propune să continue spiritul ediţiilor anterioare, în care accentul a fost pus pe libertatea de reprezentare plastică a fiecărui artist participant, având ca sursă de inspiraţie arealul de însemne heraldice specific perioadei medievale. Prin intermediul acestor opere, publicul este invitat să descopere noi modalităţi de analiză a fenomenului istoric, sublimat de percepţia artistică contemporană.
De cele mai multe ori, tematica abordată ilustrează simbolic, metaforic și plastic: istoria unor lecţii neînvăţate, repetate ciclic, și nostalgia trecutului. Compoziţiile sunt de factură decorativă, grafică sau picturală sau un melanj între acestea. Tehnicile de lucru vizează în principal mediul textil, încadrându-se între clasic și neconvenţional. Expozanții sunt artiști care aparţin unor generaţii diferite, de la studenţi și absolvenţi ai universităţilor de artă din ţară la artiști consacraţi, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Criticul și istoricul de artă Luiza Barcan spune că „formele compozițiilor prezentate în cea de-a 3-a ediție a proiectului amintesc de scut, care este elementul principal al unei steme, dar și de steag. Lucrările expuse oglindesc o multitudine de viziuni asupra imagisticii heraldice și propun abordări în tehnici variate, de la țesături în tehnica tradițională haute lisse sau țesături în tehnici mai noi, precum împâslirea sau broderia mecanică, până la pictură pe pânză, pictură pe sticlă, colaj digital, xilogravură pe pânză, pictură în tempera pe lemn, imprimare manuală. Multe dintre lucrări sunt realizate în tehnica mixtă. Formele compozițiilor prezentate în cea de-a 3-a ediție a proiectului amintesc de scut, care este elementul principal al unei steme, dar și de steag. Pe aceste suprafețe, din diferite materiale, artiștii au reprezentat, interpretând în cheie contemporană, simboluri heraldice. Unii dintre ei doar au sugerat astfel de simboluri, folosindu-se de sugestiile venite din arta heraldică doar ca de un pretext sau ca de un punct de plecare pentru realizarea unor imagini unicat, cu forme, culori și texturi variate, expresii libere ale viziunii lor”.
Steagurile medievale imaginare vor putea fi admirate până la sfârșitul lunii noiembrie 2024, la Palatul Parlamentului, zilnic, în intervalul orar 9:00-17:00. (A.D.)