Primele imagini obţinute vreodată cu ajutorul razelor X, realizate de fizicianul Wilhelm Conrad Roentgen (1845-1923), fac de acum parte din Registrul „Memoria Lumii” al UNESCO, a anunțat Comisia germană pentru UN
Expoziție dedicată conducătorilor Răscoalei din Transilvania
La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată, astăzi, 28 februarie, expoziția „Horea, Cloşca şi Crişan, «țăranii de cremene»”, care va cuprinde documente din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, busturi şi portrete ale celor trei capi ai Răscoalei din Transilvania de la 1874. Vor fi expuse tablouri semnate de Stoica Dumitrescu, Avram Mentzel, Constantin Udroiu, dar şi copiile tablourilor realizate, pentru baronul Samuel von Brukenthal, de Anton Steinwald, aflate în patrimoniul muzeului albaiulian din perioada interbelică. Acestora li se alătură cinci busturi în bronz semnate de Ion Vlasiu.
„Prin colaborarea cu Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, expoziţia a fost întregită cu documente care completează materialul vizual şi documentar deţinut de muzeul albaiulian: o scurtă descriere a vizitei împăratului Iosif al II-lea la Cluj (din 25 iunie 1773, prima sa vizită în Transilvania), Constitutio criminalis Theresiana (Codul Penal din 1769 după care au fost judecaţi Horia, Cloşca şi Crişan), circulare ale episcopului ortodox Ghedeon Nichitici pentru încetarea răscoalei”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Expoziţia va putea fi vizitată până pe 28 martie. Ziua de 28 februarie marchează împlinirea a 240 de ani de la execuția prin tragere pe roată a lui Horea și Cloșca, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, pentru coordonarea răscoalei iobagilor din Transilvania.