Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziție dedicată meșteșugurilor și meșterilor, la Făgăraș
Expoziția „Meșteșuguri și meșteșugari - bresle din sudul Transilvaniei”, organizată de Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” (care o și găzduiește), aduce în prim-plan modul de organizare a breslelor. Constituite în vederea reglementării producţiei, desfacerii produselor, procurării materiei prime, înfiinţării de noi ateliere şi combaterii concurenţei, acestea aveau şi obligaţii militare. Fiecare breaslă apăra un turn şi o porţiune din zidul de fortificaţii al oraşului, iar în timp de pace membrii ei prestau servicii de pază.
Etapa premergătoare organizării meşteşugurilor în bresle coincide cu evoluţia localităților din sudul Transilvaniei, în interiorul cărora se desfășura o viaţă meşteşugărească şi comercială activă. Din anul 1376 datează primul regulament de organizare al breslelor din Sibiu, dar menţiunea că în acel an ele au fost „reînfiinţate” îndreptăţeşte ipoteza că aceste organizații meșteșugărești au apărut mai devreme.
Prin intermediul obiectelor de identificare şi reprezentare - semne, sigilii, lăzi, urne de vot, convocatoare, obiecte cu semnul breslei - prezente în această expoziție sunt surprinse organizarea şi viaţa internă a breslelor şi frăţiilor de calfe. Curatorii expoziției, care poate fi vizitată până în 30 septembrie 2022, sunt dr. Raluca Maria Frîncu și dr. Constantin Băjenaru.