Primele imagini obţinute vreodată cu ajutorul razelor X, realizate de fizicianul Wilhelm Conrad Roentgen (1845-1923), fac de acum parte din Registrul „Memoria Lumii” al UNESCO, a anunțat Comisia germană pentru UN
Expoziție despre meșteșugul tradițional al covoarelor UNESCO
La Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” va fi deschisă, în 8 aprilie 2025, expoziția itinerantă „Tehnici tradiționale de realizare a covoarelor în România și Republica Moldova”, care oferă o perspectivă amplă asupra acestui element din patrimoniul cultural imaterial, înscris în 2016 în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității - UNESCO, conform informațiilor de pe pagina de Facebook a muzeului maramureșan. Expunerea pieselor permite o analiză comparativă a tehnicilor, motivelor decorative și funcțiilor scoarțelor, oferind o incursiune în diversitatea etnografică a României.
Datate din secolele 18-20, lucrările expuse evidențiază caracteristicile specifice zonelor Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Muntenia, Oltenia şi sunt expresii ale identității culturale locale, ilustrând relația dintre comunități și mediul lor de viață. Sunt puse în valoare, astfel, eforturile de conservare și documentare realizate de specialiștii implicați în monitorizarea anuală a acestui element UNESCO. Vizitatorii vor avea acces şi la materiale multimedia - filme documentare și informații digitale - care contextualizează importanța acestui patrimoniu imaterial în lumea contemporană. Expoziția, realizată în parteneriat cu mai multe muzee din ţară, va fi deschisă până în 4 iunie 2025.