Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziţie-eveniment la Palatul Parlamentului
Miercuri, 16 noiembrie 2022, s-au împlinit 50 de ani de la semnarea Convenţiei privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural. Pentru a celebra momentul, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO împreună cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Romfilatelia, au organizat o expoziție-eveniment la Palatul Parlamentului, în foaierul sălii de plen a Camerei Deputaților. În deschiderea expoziţiei a rostit o alocuţiune preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputat Ana-Maria Cătăuţă: „Sunt aproape10 ani de când celebrăm această zi în România și cred că este important să facem o radiografie onestă a realității momentului, în ceea ce privește cadrul legislativ, dar și din punctul de vedere al problematicii legate de patrimoniul românesc înscris sau în curs de înscrierea pe listele UNESCO”.
„A pune România pe harta planetei nu este un scop în sine, ci este mai mult despre a face viața comunităților și oamenilor mai fericită, mai bogată și să arătăm tot ce înseamnă România la nivel global”, a fost mesajul transmis de Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.
La acest moment aniversar, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor LUMINA. Părintele consilier le-a spus celor prezenți că „pentru noi, oamenii Bisericii, este o datorie și o responsabilitate să păstrăm legăturile cu valorile trecutului. Valorile trecutului sunt rădăcinile statornice care pot să înflorească în prezent și viitor. Pe lângă patrimoniul cultural și natural, avem nevoie să cultivăm și patrimoniul spiritual și sufletesc. Când o țară are oameni care își asumă grija față de valorile trecutului, atunci devine un patrimoniu național și mondial sufletesc. Patrimoniul mondial trebuie cultivat cu aceeași grijă cu care ne păstrăm și monumentele”.
La eveniment au fost prezente Oana Zaharia, manager interimar al Institutului Naţional pentru Patrimoniu, şi Cristina Popescu, director general al Romfilatelia, cea care a și coordonat realizarea expoziției. De asemenea, Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, a transmis un mesaj video. La iniţiativa Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO (L160/2013), Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România este aniversată în fiecare an în data de 16 noiembrie.