La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Expoziție inedită la Palatul Culturii din Iași
Publicul ieșean poate vizita, în perioada 7 aprilie - 7 mai 2023, expoziția „Arhitectura Independenței în Europa Centrală”, organizată la Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul Polonez din București. Aceasta documentează perioada de după 1918, în care s-au produs numeroase schimbări în această parte a continentului şi care au influențat spațiul, urbanismul și arhitectura noilor țări apărute pe harta Europei Centrale.
„Tinerele state aveau nevoie de un cadru adecvat, demn, iar caracterul monumental al clădirilor și amploarea spațiilor publice au contribuit la consolidarea noii puteri și la construirea identității naționale. Triumfător a fost modernismul, care s-a dezvoltat în funcție de nevoile celor săraci, oferindu-le locuințe ieftine, pentru ca, în timp, să capete o dimensiune nouă, luxoasă. Parcurgând expoziția, publicul va putea afla cum s-au schimbat Bucureștiul, Varșovia, Tallinn, Eforie Nord și Cernăuți”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
În România, pionierii stilului modernist au fost arhitecții Marcel Iancu și Horia Creangă, nepotul marelui povestitor Ion Creangă. Aceștia au proiectat primele locuințe individuale moderne. Evenimentul expozițional de la Iași este rezultatul unui proiect cultural cofinanțat din fondurile Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, ca parte a Programului multianual NIEPODLEGŁA, pentru anii 2017-2022. Curatorii expoziției vor fi Łukasz Galusek, dr. Żanna Komar, Helena Postawka-Lech, dr. Michał Wiśniewski, Natalia Żak.