Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Expoziții online la Muzeul Municipiului București
Muzeul Municipiului București (MMB) oferă gratuit, la început de an, trei cataloage expoziționale: „Aspecte ale periferiei Bucureștiului în perioada interbelică”, „Secolul al XVII-lea în documente și imagini din Patrimoniul MMB” și „Bucureștiul văzut de Iosif Berman”, toate disponibile online. Acestea pot fi admirate pe site-ul muzeulbucurestiului.ro, secțiunea „Cataloage expoziționale”.
Expoziția „Aspecte ale periferiei Bucureștiului în perioada interbelică” propune un traseu de la Șoseaua Colentina la cartierul Cotroceni, de la Herăstrău și Băneasa la Calea Văcărești, iar publicul are ocazia să descopere aspecte ale unei periferii dispărute în a doua parte a secolului trecut, când orașul și-a schimbat structura în timpul regimului comunist. MMB deține în patrimoniul său o documentare fotografică a periferiei Bucureștiului, a zonelor care urmau să fie subiectul extinderii orașului acum multă vreme. Alcătuită exclusiv din imagini din Colecția de Fotografii, cărți poștale și clișee fotografice a Muzeului Municipiului București, expoziția propune vizitatorilor o călătorie în timp prin periferia Capitalei din perioada interbelică surprinsă în 60 de imagini. Curatorul expoziției, muzeograful Cezar Petre Buiumaci, consideră că mirajul Bucureștiului a crescut în intensitate odată cu Unirea Principatelor şi cu devenirea capitalei României Mari, situație constatată din mărirea continuă a numărului populației, iar acest lucru a dus la extinderea teritorială pe orizontală, în paralel cu extinderea pe verticală din centru. Bucureștiul interbelic era un oraș în plină schimbare, atât din punct de vedere social, economic, cultural, cât și urbanistic, ca urmare a dezvoltării sale economico-industriale.
Expoziția „Secolul al XVII-lea în documente și imagini din Patrimoniul Muzeului Municipiului București” se adresează atât specialiştilor, cât și publicului larg, putând fi admirate documente de cancelarie de o mare însemnătate istorică. În cadrul expoziției de la Palatul Suțu sunt etalate documente provenite din cancelariile Țării Românești, începând cu Radu Șerban, Radu Mihnea, Gavril Movilă, Alexandru Iliaș, Matei Basarab, Gheorghe Duca, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, câteva mici portrete ale unor voievozi munteni, care au condus și au emis hrisoave în cursul veacului al XVII-lea, bustul voievodului Constantin Brâncoveanu, Îndreptarea legii, Cheia înțelesului și o Evanghelie tipărită în timpul domniei lui Vodă Brâncoveanu, la 1697, precum și câteva pumnale de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Acest proiect expozițional reprezintă un prilej pentru MMB de a etala o foarte mică parte din bunurile sale culturale deținute în bogatul său patrimoniu.
Expoziția tematică „Bucureștiul văzut de Iosif Berman” propune o călătorie prin vechiul oraș, în locuri care nu se mai găsesc astăzi pe harta Capitalei. Bucureştiul este un oraș într-o continuă schimbare, surprinsă cel mai bine, de-a lungul timpului, de aparatul de fotografiat. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, orașul se transformă într-o capitală europeană, atât la nivel social, cât și urbanistic. Aceste schimbări au fost surprinse de fotograful Iosif Berman, care a lăsat în urma sa imagini menite să fie o mărturie în istoria Bucureştiului interbelic. Berman a fost fotoreporter şi îşi fixase ca temă principală strada, cu evenimentele petrecute aici, atât inedite, cât și activități cotidiene, cu personaje comune. În fotografiile publicate sub semnătura sa el documentează diferite acțiuni care implicau mai-marii vremii, de la familia regală la politicieni. Berman a fost, totodată, un maestru al portretului, reușind să surprindă stări și urme ale suferinței pe chipurile oamenilor.
Toate cele trei expoziții pot fi descoperite prin intermediul cataloagelor online puse la dispoziție de MMB, iar dacă doriți să faceți o vizită la Palatul Suțu, veţi găsi deschise expozițiile: „Aspecte ale periferiei Bucureștiului în perioada interbelică” și „Secolul al XVII-lea în documente și imagini din Patrimoniul MMB”. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)