După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
Festival pe strada Lăpușneanu din Iași
În perioada 16-18 septembrie, la Iași a avut loc cea de-a patra ediție a Festivalului Străzii Lăpușneanu, eveniment ce s-a desfășurat pe una dintre ulițele istorice ale orașului.
Organizatorii - Muzeul Unirii, Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, Opera Națională Română din Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Iași, Biserica „Banu”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” - au alcătuit un program generos, prin intermediul căruia au propus publicului spectacole de teatru pentru copii și adulți, concerte, recitaluri ale artiştilor Operei Naţionale Române din Iaşi, demonstrații de dans și spectacole de improvizație, stand-up comedy, ateliere pentru cei mici, un târg al anticarilor, lansări de carte și tururi ghidate. „Acest festival ar fi trebuit organizat dintotdeauna. Istoria ne învaţă să nu uităm că această stradă a fost un centru cultural, un fel de axis mundi al Iaşilor.
Este bine că ne aducem aminte şi reînviem această tradiţie”, a declarat Brânduşa Munteanu, muzeograf la Muzeul Unirii, citată de Agerpres.
Strada Lăpușneanu din Iași, cunoscută în istorie ca Ulița Sârbească, este situată în centrul orașului și face parte din perimetrul special de protecție „Centrul istoric și Curtea Domnească”. Pe această mică arteră, azi doar pietonală, se regăsesc importante clădiri ale Iașilor, printre care și Casa Catargiu, fostă reședință domnească a lui Alexandru Ioan Cuza, în prezent sediu al Muzeului Unirii.