Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Festivalul Tarafuri şi Fanfare de la Sibiu, ediţia 2021
Muzeul ASTRA din Sibiu, anunță, printr-un comunicat de presă, organizarea, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” şi Mişcarea de Rezistenţă, în perioada 21 - 22 august 2021, a Festivalului Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XVI-a.
E vorba despre un eveniment cultural care va recompune atmosfera târgurilor de odinioară şi a satelor de ieri: cu bucate alese, pregătite de socăciţe iscusite şi, mai ales, cu muzicanţi fără pereche.
„Ce este rânduiala? O putem defini ca pe o deprindere a unei comunități, o uzanţă transmisă de la o generație la alta. Odinioară, nimeni nu îndrăznea să încalce o astfel de ordine, iar cei care cutezau a ieşi doar un pic din rost intrau în gura satului, erau stigmatizaţi. Însă putem observa că, la începutul secolului trecut, folcloristul Artur Gorovei sublinia: „mulți spun că neamul nostru românesc este împărțit în două clase, dacă nu dușmane, dar măcar cu totul străine una de cealaltă, așa de străine ca și cum ar fi două popoare deosebite: lumea de la țară și cea de la orașe”. Satele României de astăzi îşi pierd tot mai mult aceste convenienţe care fac diferenţa dintre rural şi urban. Se adaptează, se modernizează, integrează mutaţii culturale, iar cele două lumi, despre care relata folcloristul Gorovei că erau cu totul diferite, nu mai sunt îndepărtate din foarte multe puncte de vedere. Cine mai trăieşte astăzi în rânduială? Cine mai cunoaşte aceste uzanţe? Avem pe cine să întrebăm în satele noastre despre ce mai este şi ce nu este specific unui loc? Încă da! Bătrânii vorbesc cu bucurie despre tinereţile lor şi despre cum s-a schimbat lumea. Păstrătorii de datini au avut grijă să transmită valorile imateriale, dar şi pe cele materiale caracteristice locului. Lăutarii, la rândul lor, au fost şi vor rămâne purtătorii unui patrimoniu cultural local specific satelor din care provin. Ei deţin un pattern tradiţional, vor să ducă mai departe moştenirea de breaslă, prin urmaşii lor, sunt conservatori, perpetuează obiceiurile locale cu o forţă uluitoare atunci când li se permite. Dacă sunt întrebaţi despre rânduielile specifice botezului, nunţii, înmormântării, vor deschide tolba cu amintiri şi cu muzici de demult, transformându-se, pe dată, în «enciclopedii vii». Deapănă istorii prin cânt, zâmbind duios anilor ce s-au dus. Vă invităm să cunoaşteţi astfel de oameni preţioşi la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare”, declară dr. Luminiţa Tucă, cercetător etnolog, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.
Protagoniștii sunt Taraful Muscurici-Enoiu, județul Gorj, Taraful din Băbiciu, judeţul Olt, Nea Emil Zamfir, lăutarul din Corabia, judeţul Olt, Fanfara Turnişor – Neppendorfer Blaskapelle, judeţul Sibiu, Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Grupul de Muzică Tradiţională Românească „Junii”, judeţul Sibiu, Muzicanţii din Dobroteşti, judeţul Teleorman, Comunitatea din Gura Râului, judeţul Sibiu.
„Vă invităm, aşadar, sâmbătă, 21 august între orele 11:00 şi 15:30 şi duminică, 22 august 2020, între orele 12:00 şi 17:00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Târgul de ţară), la Festivalul Tarafuri şi Fanfare. Veniţi să petrecem până seara la sărbătoarea muzicii ţărăneşti! Veniţi să vă convingeţi că muzica tradiţională n-are pereche-n lume!”, promit organizatorii.
Evenimentul cultural este organizat în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Distanţaţi fizic, uniţi prin cultură!
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Proiect cultural susţinut de BES România.
Program
Festivalul Tarafuri şi Fanfare,
ediţia a XVI-a, 21 – 22 august 2021
Sâmbătă, 21 august 2021
Târgul de ţară, orele 11:00–15:30
- Deschiderea evenimentului cultural
Orele 12:00 –15:00
- Povestiri despre preparatele specifice satului de ieri: cu socăcițele de la Vinerea, județul Alba; dialog cultural, muzical şi cu tematică gastronomică deschis tuturor invitaţilor.
- Ateliere de meşteşuguri tradiţionale: confecţionat instrumente muzicale şi piese de port popular.
Orele 11:00 –15:30
- Dialog muzical tradițional. Participă: Comunitatea din Vinerea, județul Alba; Lăutarii din Băbiciu, județul Olt; Nea Emil Zamfir, lăutarul din Corabia, judeţul Olt; Muzicanţii din Dobroteşti, județul Teleorman; Comunitatea din Gura Râului, judeţul Sibiu.
Duminică, 22 august 2021
Târgul de ţară, orele 12:00 – 17:00
Orele 12:00 – 15:00.
- Ateliere de meşteşuguri tradiţionale: confecţionat instrumente muzicale şi piese de port popular.
- Ateliere gastronomice cu degustare (până la epuizarea porţiilor).
Orele 12:00 –14:00
- Obiceiuri de ieri şi de azi: rânduieli din sate de la leagăn la mormânt: dialog cultural-muzical deschis tuturor invitaţilor.
Orele 13:30 – 17:00
- Dialog muzical tradițional. Participă: Comunitatea din Vinerea, județul Alba; Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș; Taraful Muscurici-Enoiu din Pîrîu de Pripor (Godineşti), judeţul Gorj; Lăutarii din Băbiciu, judeţul Olt; Comunitatea din Gura Râului, judeţul Sibiu, Nea Emil Zamfir, lăutarul din Corabia, judeţul Olt; Grupul de Muzică Tradiţională Românească „Junii”, judeţul Sibiu; Muzicanţii din Dobroteşti, judeţul Teleorman; Fanfara Turnişor-Neppendorfer Blaskapelle, județul Sibiu.