Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Filosoful Alexandru Surdu, evocat la Academia Română
Miercuri, 24 februarie 2021, începând cu ora 11:00, în Amfiteatrul „Ion Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române a avut loc o sesiune comemorativă dedicată regretatului academician Alexandru Surdu, care la această dată ar fi împlinit 83 de ani. Evenimentul, organizat de Biblioteca Academiei Române în colaborare cu Asociația Culturală ANCE Europe, a fost precedat de o slujbă de pomenire.
Sesiunea a fost deschisă de directorul general al Bibliotecii Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, prieten și admirator al celui evocat. Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, a pus în lumină câteva dintre multele calități ale distinsului om de știință, între care: originalitatea gândirii sale, sistemul creat purtând titlul de filosofie pentadică; exprimarea, trăirea și apărarea credinței ortodoxe; patriotismul profund și decent; dorința permanentă de a pune în lumină intelectualitatea satelor transilvane. Acad. Dan Bălteanu, directorul Institutului de Geografie al Academiei Române, a relevat sentimentul prietenesc care l-a legat de cel evocat, povestind pe scurt episoade ale copilăriei și adolescenței comune petrecute în Brașov. Prof. univ. Manuela Cernat, vicepreședinte al Société Européenne de Culture, a rostit, la rândul său, cuvinte frumoase despre regretatul om de cultură, numindu-l, printre altele „un cavaler al Ortodoxiei”, considerând că a avut vocația unui adevărat constructor: de instituții, de redacții, de oameni. Profesorul universitar Viorel Vizureanu, decan al Facultății de Filosofie a Universității din București, fost student al lui Alexandru Surdu, a arătat latura imensei generozități pe care magistrul său o manifesta în mai multe direcții: față de cultură, de credință, de foștii săi mentori, dar și față de studenții săi.
În cadrul sesiunii a avut loc proiecția în premieră a peliculei „Junele sihastru”, un film omagial tip eseu. Filmul a fost conceput la inițiativa Biancăi Beatrice Michi, fostă studentă a academicianului la Facultatea de Filosofie a Universității București și actuală doctorandă a Institutului de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”. Scenariul a avut suportul științific al academicianului și a fost realizat de Cristian Radu Nema, doctor în cinematografie și media, colaborator al institutului amintit.
Întreaga sesiune omagială a relevat ideea că Alexandru Surdu a considerat și a trăit sub imperiul ideii că filosofia este o sărbătoare a spiritului, l-au definit dragostea de cunoaștere, credința sa puternică, generozitatea față de cei din jur.
Alexandru Surdu (24 februarie 1938 - 11 decembrie 2020) a fost profesor în cadrul Facultății de Filosofie a Universităţii din Bucureşti în perioada 1992-2007, unde a predat filosofie modernă și filosofie contemporană. În 1993, a devenit membru titular al Academiei Române şi preşedinte al Secţiei de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române. Din 1997, a fost directorul Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române. A scris peste 700 de studii și articole.