De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Ion Creangă din Capitală celebrează arta și, implicit, rolul major al creațiilor artistice printr-un nou spectacol pentru copii, „Fetița cu chibrituri”, care are loc pentru
„Fotogeografica”, expoziţie retrospectivă
În fiecare an, începând din 2010, la data de 11 ianuarie se sărbătoreşte Ziua Artei Fotografice din România. Nu este o dată aleasă întâmplător, fiind ziua de naştere a lui Carol Pop de Szathmári, primul fotograf de artă al României şi primul fotograf de război din lume. Cu acest prilej, la Casa de Cultură a Studenților din București a fost deschisă expoziția „Fotogeografica, fereastră deschisă către țară”.
Fotogeografica este un proiect care atrage, anual, tineri pasionați de fotografie, dar și profesioniști din domeniu, la cel mai important concurs național de fotografie cu tematică promovarea valorilor naturii, a culturii şi tradiţiilor româneşti de pe teritoriul țării noastre. În contextul Zilei Artei Fotografice din România, toate fotografiile premiate în cele 27 de ediții ale concursului „Fotogeografica” sunt expuse la Casa de Cultură a Studenților din București, oferind publicului o retrospectivă bogată din punct de vedere tematic. Frumusețea peisajelor se împletește cu tradițiile din satul autentic, creând un tablou complet al țării noastre.
„Fotogeografica” este una dintre cele mai longevive și populare manifestări culturale din România, prin care se promovează valorile patrimoniului natural și cultural. În timp s-a transformat dintr-un concurs anual de fotografie deschis tineretului, într-o mișcare-fenomen. Paul Bordaș, coordonatorul proiectului și concursului, consideră că patrimoniul natural și cultural reprezintă o parte importantă din identitatea noastră și o moștenire ce obligă, iar prin intermediul concursului și al evenimentelor conexe este pus în valoare.
Criticul de artă Mirela Ștefănescu, cercetător științific, spune că „sursa inepuizabilă de inspirație pentru artiști, natura, oferă un excelent cadru de explorare a frumuseților mediului înconjurător captate de lentila aparatului de fotografiat, ce devine nemijlocit un instrument de (re)conectare autentică a omului cu natura. Consider că expoziția itinerantă «Fotogeografica» reprezintă o excepțională metodă educațională și o veritabilă modalitate de documentare, conservare și promovare a tradițiilor, culturii și valorilor naționale”.
Expoziția de fotografie de la Casa de Cultură a Studenților va putea fi vizitată până în 24 februarie 2025. „Fotogeografica” marchează, la Iaşi, în data de 15 ianuarie, și Ziua Culturii Naționale, la Galeria Universitas a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, unde vor fi prezentate premiile și catalogul din ediția concursului organizat în anul 2024. (A.D.)