Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Fotografi din trei țări expun la Cluj
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca este deschisă, în perioada 10-27 octombrie 2024, expoziția Concursului naţional „Fotografia - document etnografic” (F-DE), în cadrul căreia sunt expuse peste 150 de fotografii etnografice recente, semnate de zeci de artiști fotografi din România, Polonia și Țara Galilor, care străbat țara, pasionați de satul românesc. Selecţia fotografiilor a fost realizată astfel încât să creeze tabloul unui sat care își mai păstrează o parte din tradiții sau depune eforturi să le reînvie.
Fotografiile surprind imagini definitorii pentru ocupațiile și obiceiurile comunităților sătești de români, maghiari, secui, ceangăi sau sași din majoritatea zonelor etnografice ale României, cum ar fi: aratul tradițional cu plugul, păstoritul, încondeiatul ouălor, claca la coasă, Fărșangul sau Obiceiul Moșilor, informează site-ul muzeul-etnografic.ro.
F-DE este nucleul proiectului clujean de amploare cu același nume care urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul expozițiilor itinerante și al albumelor de fotografie etnografică. Până acum, F-DE a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și în străinătate: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.