La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani
Ansamblul Mănăstirii Văcărești a avut un trecut zbuciumat, afectat de incendii și cutremure, transformat în penitenciar pentru deținuții revoluționari din 1848 și în timpul răscoalelor țărănești din 1864. Muzeul Municipiului București a adus în atenția publicului încă din anul 2017, la Casa Filipescu-Cesianu, fresce în cadrul expoziției „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”, iar expoziția a fost completată luna aceasta cu două fresce recent restaurate.
La Casa Filipescu-Cesianu, în corpul Lapidarium, aveți ocazia să vedeți de aproape o parte din frescele Mănăstirii Văcărești. Una dintre frescele scoase la lumină luna aceasta reprezintă un fragment extras în anul 1985 de pe pereții Bisericii „Sfânta Treime” a Mănăstirii Văcărești, care înfățișează o parte din grupul ctitorilor împreună cu întemeietorul mănăstirii, Nicolae Mavrocordat, domn al Moldovei.
Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, consideră că „expoziția este un prilej de a vedea sfinții mai de aproape și de a descoperi pagini din istoria Mănăstirii Văcărești. Una dintre fresce reprezintă un fragment dintr-o scenă biblică în care este prezent Mântuitorul alături de o femeie pe care o vindecă. Expoziția mai oferă publicului un film documentar despre Mănăstirea Văcărești realizat în anii ‘70, când nu se punea problema demolării ansamblului, ci restaurării lui. Sunt o mulțime de mucenici și arhangheli și am ales să spunem «în apropierea sfinților», pentru că, pentru prima dată, publicul le poate vedea de aproape. Aceste recuperări de frescă au fost realizate foarte curând înaintea demolării și au fost salvate mai ales fragmente aflate la mare înălțime, care acum pot fi văzute de aproape. Nu întotdeauna ai prilejul să fii în apropierea sfinților, iar ceea ce ne-a relevat Mănăstirea Văcărești prin frescele recuperate este o foarte bună invitație pentru a reflecta și pentru a le vedea”.
Expoziția „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” poate fi vizitată de miercuri până duminică, la Casa Filipescu-Cesianu de pe Calea Victoriei nr. 151, în intervalul orar 10:00-18:00. Mai puteți vedea fresce ale Mănăstirii Văcărești și la Palatul Mogoșoaia, la Muzeul Național de Artă al României și la Mănăstirea Stavropoleos.
(Alexandra Drugan)