La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Hristosfera”, o carte cu miros de gură de rai
Versurile și icoanele fratelui Alexandru Mihail Niță, de la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, publicate în volumul incitant denumit „Hristosfera”, „reclădesc liniștea lumii”, cum spune părintele profesor Constantin Necula, în prefața volumului, „Un vers întru oglindirea Lumii”.
„Mi s-a surpat sufletul/ În prăpastia iubirii de sine, de mine/ Și m-am aflat gol și lipsit de TINE, DOAMNE...”
În acest prezent tot mai cotropitor, descris atât de concis și direct de autor, ne descoperim, din ce în ce mai des și mai provocator, fiecare dintre noi. Iată de ce este nevoie de „reclădirea liniștii lumii”. Iată de ce este imperios necesar să ne recucerim „inimile flămânde de libertatea respirației liniștii Raiului”, cum spune părintele profesor Necula. În această tranșee a necesarului război cu noi înșine, vine fratele Alexandru cu versurile lui, aparent simple, și cu icoanele însoțitoare, ca să ne oblige într-un fel să redescoperim „iconologia” lumii în care noi, chipuri hristice, trebuie să ne așezăm cu locuirea în Adevăr și Viață.
Fratele Alexandru nu ne indică formule magice pentru aceasta, nici scamatorii ieftine de bâlci, ci simple și accesibile adevăruri, pe care trebuie doar, ca veritabili arheologi, să le căutăm în tăcerea atât de grăitoare din noi, căci, „Vremea se sparge în țăndări de clipe,/ Terra se-mbracă în mantie de foc,/ Pulberi se zbat pe negre aripe/ Ce se desfac la ultimul soroc”, cum spune autorul în poemul „Neant, beznă și lumină...”
Volumul fratelui Alexandru este ca o ieșire dintr-o eclipsă totală de soare, vindecător ca o trâmbiță antiseptică de înger și ușor ca „Tinele de sus”, care „Te cheamă la Iisus”. Cartea aceasta are gust răcoritor de mentă și miros de gură de rai...
Cartea a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.