Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”
Tinerii din orașul Uricani și din împrejurimi vor beneifica de o serie de activități culturale și de reînviere a unor tradiții locale prin intermediul proiectului „Împreună prin cultură în Ţinutul Momârlanilor”, care se va desfășura începând cu luna august și va dura 15 luni. Scopul principal al acestei inițiative este conștientizarea generațiilor de azi asupra tradițiilor, obiceiurilor și meșteșugurilor din zonă și valorificarea lor prin turism.
Ocrotit de munții Retezat, Vâlcan, Parâng şi Şureanu, ținutul momârlanilor a fost întotdeauna unul al confluenţelor istorice, geografice şi culturale, al oierilor de demult, dar și al exploatărilor miniere. Dincolo de pitoresc, odată cu regresul industrializării, cu depopularea, locuitorii zonei au devenit defavorizați din punct de vedere social.
Pentru copiii și tinerii de astăzi de pe Valea Jiului a fost creat proiectul „Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor“. „Ne-am propus ca prin acest proiect să realizăm un transfer cultural și de tradiții între generații. Vom reînvia frumoasele șezători românești, în cadrul cărora se vor întâlni trei generații și unde tinerii vor deprinde tehnica împletiturii din lână a mânerului traistei momârlănești, cât și a realizării unei rețete de pâine specifică locului, covrigul sau colacul momârlănesc, care din păcate este păstrată de foarte puțini localnici. Ingredientul specific locului, din rețetă, este brânza de oaie”, a declarat Claudia Irina Șandru, coordonator al proiectului și președintă a Asociației Ținutul Momârlanilor.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea profilului cultural al locuitorilor orașului Uricani și al localităților aparținătoare, prin acces la metode de creație artistică, artă participativă și cunoaștere culturală, deschise tinerilor care locuiesc și formează această comunitate, astfel încât aceștia să fie nu doar expuși temporar la cultură, ci să-și dezvolte abilitățile culturale și artistice, pe care să le folosească și în viitor.
Prima activitate se va desfășura la Casa Amicii din Uricani, unde se va filma un reportaj video de promovare. Începând cu luna august, activitățile cultural-artistice vor implica un număr de 80 de tineri, cu vârstele cuprinse între 10-18 ani, din Uricani, Câmpu lui Neag și Valea de Brazi, care, timp de șase luni, vor participa la 48 de ateliere de creație despre patrimoniul local, construite cu ajutorul tehnicilor artistice din domeniile artei povestirii, fotografiei, artelor grafice, conceperea de articole jurnalistice și conținut de publicitate, artelor digitale și vizuale. Atelierele vor fi organizate la Casa de Cultură din Uricani și vor fi susținute de Adriana Ene, prin Asociația Culturală Gradusart, specializată în educație și cultură prin storytelling, mijloace artistice convenționale și neconvenționale.
„Sunt onorată și nerăbdătoare să fac parte din acest proiect esențial pentru Ținutul Momârlanilor, să pornim la drum într-un ținut de poveste, în care trecutul și prezentul își vor da mâna pentru a oferi minții și sufletului copiilor și tinerilor din Uricani o privire mai vastă asupra viitorului lor. Un viitor care are în rădăcinile sale un trecut ce nu trebuie uitat, ci valorificat și prețuit. Este esențial ca drumul cunoașterii să pornească din copilărie, să avem curajul descoperirii și al evoluției personale și, astfel, vom învăța și curajul asumării, al transmiterii zestrei noastre culturale și zidirii unui drum care să ne poarte înainte simțind baza solidă a trecutului”, a declarat Adriana Ene.
„În urma implementării acestui proiect vor rămâne, pe lângă experiențele și competențele dobândite de către participanți, și o serie de produse cultural-artistice care vor putea fi folosite în scop turistic și de promovare a orașului Uricani și a regiunilor învecinate, cât și a Ținutului Momârlanilor”, a precizat Claudia Șandru.
Printre acestea se numără filmele de promovare a tradițiilor momârlănești, poveștile despre patrimoniu, eseurile despre locuri sau obiecte din zonă care vor fi publicate în revista proiectului, mărturiile participanților cu privire la tematica patrimoniului imaterial, precum și prezentările video ale unor elemente din patrimoniul cultural și natural local, reportajele copiilor despre ținutul momârlanilor, dar și desenele și fotografiile tinerilor inspirate de locuri și obiceiuri. Revista proiectului va constitui o bună sursă de informare pentru turiștii care vor vizita Centrul de Informare Turistică Uricani.
Cei 250 de participanți la proiect se vor reuni la Uricani, în cadrul evenimentului de încheiere, în aprilie 2024. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Orașului Uricani, responsabil pentru implementarea proiectului fiind Administrația Fondului Cultural Național.