Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Înapoi la școală, înapoi la muzeu!
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a deschis recent expoziția „Înapoi la școală, înapoi la muzeu!”, care aduce în prim-plan crâmpeie ale școlii și educației românești din cea de-a doua jumătate a secolului al 19-lea și din prima jumătate a secolului 20. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere piese din Colecția Filatelică a României și din patrimoniul muzeului, expuse pentru prima dată, care redau atmosfera dintr-o sală de clasă.
În cadrul acestei expoziții sunt prezentate machetele emisiunii „Casa Școalelor”, din anul 1946, care fac parte din Colecția Filatelică a României şi care promovează educarea tinerelor generații. Emisiunea filatelică purta numele instituției „Casa Școalelor”, înfiinţată în anul 1896, pe lângă Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, cu scopul de a finanța și sprijini construcția școlilor primare și de a gestiona fondurile destinate învățământului.
O altă categorie de exponate o reprezintă medaliile-distincții din Cabinetul Numismatic și Tezaur Istoric care evocă premierea elevilor merituoși. Acordarea unor astfel de decorații reprezenta înalta recunoaștere a rezultatelor deosebite la învățătură, a efortului depus și a conștiinciozității elevului. Curatorul expoziției, Erica Iojă, afirmă că „expoziția vine să ne aducă aminte de felul cum era școala românească acum câteva zeci de ani, ce s-a schimbat între timp, dar și cât de important este pentru copii să fie în bănci, la școală, și nu online, acasă, în fața unui dispozitiv”. Machetele emisiunii `Casa Școalelor”, respectiv suita de piese imprimate după acestea, constituie o iterație vizuală a dezideratului statului român postbelic în ceea ce privește educarea tinerelor generații.
Expoziția prezintă, totodată, fotografii și cărți poștale din patrimoniul MNIR. Ținând cont de limitările tehnologice ale epocii în privinţa realizării unei fotografii, imaginile sunt departe de a fi simple instantanee. Cu o veritabilă regie prealabilă, acestea se remarcă prin atmosfera aproape festivă, ținuta și postura elevilor fiind grăitoare. Astfel de fotografii sunt realizate pentru a imortaliza un moment pus în scenă după anumite rigori, căpătând însemnătatea unui prețios suvenir și încifrând narațiuni vizuale gata să fie povestite viitoarelor generații.
Aşadar, puteți păși într-o sală de clasă de odinioară vizitând această expoziție, care rămâne deschisă până la data de 31 octombrie, cu un program de vizitare de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.
(A. D.)