Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O
„Istoria bisericească” a lui Eusebiu de Cezareea, un nou volum în colecţia PSB
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut zilele trecute volumul 20 din seria nouă a colecţiei „Părinţi şi Scriitori Bisericeşti”: Eusebiu de Cezareea, „Istoria bisericească”. Noua apariţie editorială preia traducerea din limba greacă veche, studiul introductiv şi notele preotului profesor Teodor Bodogae (†1994), fiind revizuită de prof. Tudor Teoteoi, care semnează şi Cuvântul înainte al lucrării. „Veritabil monument al vechii literaturi creştine, un opus aere perennius, cum a şi caracterizat-o un reputat patrolog, Istoria bisericească a lui Eusebiu rămâne, alături de întreaga sa operă, o lucrare fundamentală pentru cunoașterea creștinismului primelor secole. Cititorul de astăzi este uimit în continuare de siguranţa, insuflată de noua cultură, filozofie şi istorie creştină, cu care Eusebiu descrie faptele, cu totul ieşite din comun, ale primelor trei veacuri creștine, chiar dacă noua religie, cu menire şi semnificaţie universale, intrând adeseori în conflict deschis cu doctrina şi cultul imperial roman, dusese o dură existență, uneori în catacombe, de-a lungul acestei îndelungate perioade, cu un număr impresionant de martiri”, notează prof. Teoteoi.
La finele secolului al 19-lea, teologul francez Pierre Batiffol avertiza: „Te sperii cât de puţin am şti din primele trei veacuri creştine fără Eusebiu”. Un adevărat deschizător de drumuri pentru cercetarea istorică, Eusebiu de Cezareea (265-339/340) descrie cronologic, în zece cărţi, fapte consemnate din „răstimpul care s-a scurs de la Mântuitorul şi până în vremurile noastre” (Cartea întâi, I.1), adică din perioada Sfinţilor Apostoli până la domnia Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Opera sa „rămâne un izvor fundamental pentru instruirea şi educarea oricărui creştin, ca de altfel ale oricărui om dornic să cunoască începuturile şi împrejurările grele prin care s-au născut o nouă lume şi concepţie de viaţă, fenomenele care au marcat un mare şi incontestabil progres în procesul de trecere a omenirii de la Antichitatea dominată de sclavagism la noua societate europeană medievală, pătrunsă şi dirijată de umanismul Bisericii creştine”, scrie pr. prof. Teodor Bodogae în Studiul introductiv al volumului.
Bibliografia actualizată, indicele scripturistic, indicele onomastic şi toponimic sunt instrumente academice care ajută deopotrivă cititorul pasionat şi cercetătorul dedicat să aprofundeze anumite aspecte întâlnite în volum. „Prin noua traducere, mult revizuită, care i se oferă, ca și prin adnotările îmbogățite, cititorul român va avea parte de un acces mult mai uşor la această scriere de căpătâi, studiată cu acribie în modernitate de unii dintre cei mai mari erudiți ai istoriei creștine, precum Th. Mommsen, Ed. Schwartz ori A. von Harnack, L. Duchesne, H. Delehaye, P. Batiffol, P. de Labriolle sau J. Daniélou”, arată editorul lucrării. A fost rânduiala lui Dumnezeu ca primul titlu din prestigioasa colecţie care îl regăseşte pe acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu (†25 august 2020) cu numele încadrat în chenar negru în colectivul Comisiei Patristice a Patriarhiei Române să aparţină unei perioade pe care reputatul dascăl de teologie a stăpânit-o ca nimeni altul şi a îmbogăţit-o prin cercetări remarcabile, motiv pentru care nu ne sfiim să-l alăturăm pleiadei autorilor de mai sus.
Iniţiată în anul 1977 de vrednicul de pomenire Patriarh Iustin Moisescu, colecţia „Părinţi şi Scriitori Bisericeşti” a fost reluată, în serie nouă, în anul 2007, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Istoria bisericească” a scriitorului Eusebiu de Cezareea poate fi achiziţionată on-line sau din librăriile şi magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Patriarhiei Române şi ale Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Volumele din seria nouă PSB sunt incluse în campania de reduceri cu 35% din preţul de vânzare prin intermediul magazinului on-line www.librariacartilorbisericesti.ro, disponibile în perioada 20-21 martie 2021, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, alături de alte titluri de teologie ortodoxă publicate de Editurile Patriarhiei Române.