Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Istoria modernă într-o peniță satirică
În premieră la Palatul Suțu, Muzeul Municipiului București (MMB) expune o serie de caricaturi din timpurile istorice şi moderne, realizate între anii 1850 și 1989. Lucrările fac parte din expoziția „Caricatură și umor. O peniță satirică din colecțiile Muzeului Municipiului București” și oferă publicului ocazia de a descoperi constantele istorice și tipologiile vremurilor într-o manieră umoristică.
Istoria s-a folosit constant de penița satirică, fiind cunoscute încă din antichitatea clasică desenele graffiti din orașele romane, care satirizau nobili, împărați și funcţionari. Desenul satiric a pornit la drum printr-o serie de broșuri, almanahuri și calendare dedicate, precum Nichipercea , Scrânciobul, Ghimpele, Calendarul Ghimpelui, Calendarul Puricelui, albumul Contimporanii, revistele Veselia și Pițigoiul. În caricaturi și textele care le însoțeau remarcăm o realitate istorică de falii culturale și comportamentale, rezistente și astăzi, alimentate de corupție, superficialitate și demagogie.
Adrian Majuru, managerul MMB și curatorul expoziției, consideră că lucrările expuse „reprezintă o flanare istorică prin efortul de a determina schimbări de mentalitate și comportamente cu ajutorul satirei, caricaturii și umorului negru, uneori. În cadrul expoziției, pe un ecran, sunt derulate caricaturi din toate timpurile moderne și veți putea vedea, de exemplu, faptul că proverbul ca la noi la nimenea nu este foarte exagerat și este chiar o caricatură din vremea lui Cuza, care îi arată pe oameni mergând în mâini, iar caricaturistul spune că la noi totul e pe dos, oamenii merg cu capul în jos. Un loc aparte în expoziție îl ocupă ceramica caricaturală, care are o poveste legată de personajul Mihail Tacorian, negustor de artă care iubea arta, însă s-a certat cu mulți artiști, inclusiv cu Tonitza, pentru că se săturase de bisericuțe și la un târg de moși a creat niște vase arse în cuptor, le-a emailat și a făcut câteva compoziții. De exemplu, era un sculptor destul de bine cotat la vremea aceea și l-a reprezentat pe una dintre farfurii cu una dintre scupturile sale numită Ciobănașul și sub ea a scris Luați-o că e gratis. Ironia prezentată de Tacorian a fost o surpriză pentru noi și cred că nu a mai fost continuată de un altul”.
Până la sfârșitul lunii martie aveți ocazia să vedeți caricaturi portretistice din lumea politică și artistică în ulei pe carton, ulei pe lemn, ulei pe pânză, acuarele și desene, dar și ceramică smălțuită și cărți poștale. Programul de vizitare al expoziției este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00- 18:00, la Palatul Suțu.
(Alexandra Drugan)