Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Istorie și artă”, un proiect al bunei colaborări
„Istorie și artă” este numele evenimentului cultural-religios care s-a desfășurat la Palatul Patriarhiei în seara de 6 octombrie 2022, în cadrul căruia s-a vernisat expoziția de pictură „Rugăciune”, s-a lansat volumul „Adevăr, mărturisire, dialog” în memoria regretatului părinte profesor Nicolae Achimescu și unde participanții au putut audia un recital de lieduri interpretate de soprana Miruna Alexandra Coman, acompaniată la pian de maestrul Iosif Ion Pruner.
La evenimentul organizat de Protoieria Sector 2 Capitală, în parteneriat cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu” și cu sprijinul Primăriei Sectorului 2, ca delegat al Patriarhului României a participat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În deschidere, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei s-au rostit câteva discursuri ale reprezentanților celor trei instituții. Preasfințitul Părinte Episcop Timotei le-a adresat felicitări și mulțumiri organizatorilor, subliniind că este bucuros că picturile expuse în Sala „Europa Christiana” ne oferă exemplul rugăciunii și al comuniunii, arătând, de asemenea, și importanța colaborării menționate.
Primarul sectorului 2, Radu Nicolae Mihaiu, a vorbit despre rolul important al Bisericii în păstrarea valorilor spirituale și culturale ale poporului român de-a lungul veacurilor, adăugând că este bucuros de buna colaborare dintre administrația locală și Biserică, cele două instituții completându-se spre binele comunității, și a dat asigurări că va sprijini și în viitor realizarea unor proiecte cultural-spirituale comune.
Părintele protoiereu Mihai Cristian Popescu a făcut o trecere în revistă a proiectelor desfășurate în trecut în parteneriat cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu”: „Lumina spațiilor sacre”, în 2020, în cadrul căruia mai mulți pictori au pus în valoare pe pânzele lor lăcașuri de cult și a fost realizat un album cu reproduceri ale acestor lucrări; „Spiritul memoriei” (2021), un program prin care s-au publicat broșuri cu biografiile unor preoți trecuți la Domnul; „Credință și demnitate - Ia Românească”, în 2021; „Datină și credință”, un omagiu adus lui Tudor Vladimirescu la 28 septembrie 2021, desfășurat la Parohia Mărcuța; „Crucea eroilor necunoscuți”, în 2021, care a constat în amplasarea a cinci troițe în curtea unor lăcașuri de cult; o tabără de creație pentru pictori la Mănăstirea Plumbuita, în 2022. Părintele protopop a subliniat că la ridicarea Grădiniței „Suflet de copil” a contribuit, de asemenea, și Primăria Sectorului 2.
Nevoia de rugăciune
Nicoleta Paninopol, managerul Centrului Cultural „Mihai Eminescu”, a arătat cât de importantă și potrivită este tema rugăciunii aleasă în acest an pentru proiectul „Istorie și Artă”, întrucât este nevoie de rugăciune mai multă, acum, când ne dorim pace în lume. „Încercăm și reușim prin activitatea noastră să transmitem valorile profunde ale poporului nostru”, a mai spus managerul centrului cultural. De asemenea, a mulțumit pictorilor din România și Republica Moldova care au realizat lucrările expuse în Palatul Patriarhiei: Alexandru Alavaski, Petru Asimionesi, Vitalie Butescu, Diana Caisin, Valentin Caisin, Valentin Cebotari, Irina Valentina Ciobanu, Gheorghe Coman, Corneliu Drăgan, Edu Domașinga, Victor Frimu, Radu Goia, Elena Grigorescu, Maria Jardă, Lucia Juncu, Dumitru Macovei, Iurie Matei, Laurențiu Midvichi, Dimitri Murahovski, Mircea Cristian Năstase, Radu Negru, Florin Mugur Popa, Lucian Prună, Vasile Sitari, Marina Șendrea, Carmen Văideanu, Cornel Vana, Florentin Vesa, Mariana Vesa și Gheorghe Zvarici. Criticul de artă Mihai Tița a pus în evidență valoarea artistică și mesajul profund al picturilor expuse.
În continuare, pr. Valentin Ilie, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a prezentat volumul comemorativ „Adevăr, mărturisire, dialog” dedicat regretatului părinte profesor Nicolae Achimescu, publicat în colaborare de editurile Doxologia și Cuvântul Vieții. Părintele Valentin Ilie a subliniat că între multele calități ale părintelui profesor Nicolae Achimescu se află și cultivarea excelenței teologice și promovarea dialogului interreligios și intercultural.
Buna colaborare apreciată
În semn de apreciere și mulțumire pentru buna colaborare dintre instituții, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit, din partea Patriarhului României, următoarele distincții: Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț - Noul Hozevit” domnului Radu Mihaiu, primarul sectorului 2; Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” doamnei Nicoleta Paninopol, manager al Centrului Cultural „Mihai Eminescu”; Diploma „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” Grădiniței „Suflet de copil”, aparținând Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi”-Fundeni; Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” pentru clerici părintelui Gheorghe Pop, de la Parohia „Sfinții Trei Ierarhi”-Fundeni.
Picturi care ne arată modele de rugăciune
Despre însemnătatea evenimentului cultural și despre colaborarea dintre Biserică și administrația locală a sectorului 2 al Capitalei, PS Părinte Timotei Prahoveanul ne-a declarat: „Evenimentul organizat la Palatul Patriarhiei și expoziția intitulată sugestiv Rugăciune ne arată un drum pe care se cuvine să mergem după ce, în acest an 2022, Biserica Ortodoxă Română ne-a adus aminte cât de importantă este rugăciunea și ce înseamnă pentru fiecare dintre noi. Privind la pânzele așezate pe simeze din Sala Europa Christiana, îmi dau seama cât este de important să întâlnești în realitate, dar și în picturi, oameni care s-au rugat, modele de rugăciune și ipostaze ale acesteia. Rugăciunea ține, de fapt, lumea. Pe de altă parte, acest eveniment ne arată cât de importante sunt conlucrarea și comuniunea. În ultima perioadă, Centrul Cultural Mihai Eminescu, care este cel mai vechi din țară, de 83 de ani, a avut numeroase proiecte care s-au realizat împreună cu Biserica. A fost evocat în această seară în mod special părintele profesor Nicolae Achimescu, care și-a trăit ultimii ani ai vieții în Capitală și care poposea adeseori la slujbele, evenimentele și conferințele organizate la Biserica Doamna Oltea. Prezența numeroasă a publicului - demnitari politici, reprezentanți ai mai multor universități din București, Iași, Arad, Constanța, Pitești - arată, pe de o parte, cinstirea față de părintele Nicolae Achimescu, iar pe de altă parte, dorința de a fi în comuniune.”