Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
La Balcic cu pictorii de azi
„Pictori de azi la Balcic” este un proiect demarat în anul 2003 din dorința de a ține vie Școala de Artă de la Balcic și de a păstra emoția locului. An de an se organizează o tabără de pictură la malul mării, iar ulterior lucrările realizate de artiști sunt expuse la Elite Art Gallery. Expoziția din acest an, intitulată „Balcic Art Residency”, reunește creațiile a opt artiști contemporani care au surprins în stil propriu universul pitoresc al locului.
Balcicul este una dintre destinațiile preferate ale scriitorilor și pictorilor și a devenit un nume de referință în istoria culturii românești. Inspirați de regina Maria mulți artiști au redat pe pânze în stil propriu povestea Balcicului. Selecția de lucrări de la Elite Art Gallery aduce în atenția publicului o varietate de picturi realizate la Balcic, de artişti mai mult sau mai puțin cunoscuți, uniți de frumusețea locului și de istoria reginei Maria.
Curatorul expoziției, Roxana Diochețanu, istoric de artă, afirmă că „expoziția se definește prin tradiție, memorie și școala de artă românească. Încă din perioada interbelică, Balcicul a fost cunoscut pentru frumusețea sa unică și legătura strânsă cu regina Maria, devenind un centru de inspirație artistică. Prin patronajul regal, Balcicul a atras numeroși artiști, care au format ceea ce este cunoscut astăzi drept colonia artistică de la Balcic. În acest context, moștenirea culturală este revitalizată în creațiile artiștilor contemporani, aceștia recompunând locul mediteraneean, prin prisma noilor limbaje artistice. Între valurile line ale Mării Negre, frumoasa Coastă de Argint, așa cum a fost supranumită de geologul Gheorghe Murgoci, reprezintă un spațiu în jurul căruia arta românească a cunoscut o profundă dezvoltare. Păstrând forța motrice a locului, noua generație de artiști a răspuns provocării de a interpreta acest spirit, într-o manieră care să reflecte sensibilitatea și preocupările contemporane, rezultând o serie de lucrări, care nu doar onorează trecutul, dar îl și transformă. De la compoziții figurative la pulsații abstracte, cei opt artiști au îmbrățișat granița dintre tradiție și inovație, împletind un dialog nesfârșit între epoci”.
Frumusețea castelului reginei Maria, peisajele și celebra grădină de la Balcic, toate pot fi admirate în cadrul expoziției de la Elite Art Gallery, de luni până vineri, de la 11:00 la 19:00, până la sfârșitul lunii septembrie 2024. (A.D.)