Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Litografii și gravuri din pictura europeană la Mogoșoaia
Galeria Foișor găzduiește expoziția intitulată „Pictura europeană, de la renaștere la impresionism, în litografii și gravuri”, care face parte dintr-o serie de șapte expuneri, din Colecția Cristina Seltea-Gheorghief. Aceasta vă invită la o călătorie prin care să încercați să descoperiți trăirile sufletești ale artiștilor atunci când au creat operele de artă pe care ni le-au lăsat moștenire. Pentru că picturile originale nu erau accesibile publicului larg, autorii au recurs la transpunerea lor în litografii și gravuri, astfel ca oameni de toate categoriile să se poată bucura de operele lor de artă.
Pictor englez, cunoscut ca peisagist și portretist, dar și ca realizator de gravuri și litografii, Thomas Gainsborough este considerat unul dintre cei mai importanți artiști britanici din a doua jumătate a secolului al 18-lea, unul dintre inițiatorii școlii peisagistice britanice, dar și membru fondator al Academiei Regale de Arte. Una dintre lucrările sale din expoziție o înfățișează pe Georgiana Herzogin Cavendish, ducesă de Devonshire.
Curatorul expoziției, Cristina Seltea-Gheorghief, a povestit la vernisajul expoziției despre Georgiana Herzogin Cavendish, ducesă de Devonshire, că „s-a născut în familia Spencer și după căsătorie a ajuns în familia Cavendish, a avut o poziție proeminentă în nobilimea Angliei, fiind renumită pentru carisma ei, influența politică și frumusețea desăvârșită. Pe linie maternă a fost stră-stră-stră-stră- mătușa Dianei, prințesă de Wales. Viețile lor, la secole distanță, au fost comparate prin tragismul lor. Ea a fost, de asemenea, stră-stră- stră-mătușa Elisabetei a II-a, regina Angliei, prin căsătoria bunicii materne a reginei cu un membru al familiei Cavendish. Cu frumusețea sa, bunătatea și căsătoria cu bogatul și puternicul duce de Devonshire, ducesa de Devonshire a fost o emblemă a epocii. Ea a fost, fără îndoială, o prințesă Diana de Wales a timpului ei. Popularitatea, în rândul presei și al publicului, poate fi comparată cu cea a descendentei ei, două secole mai târziu”.
Expoziția „Pictura europeană, de la renaștere la impresionism, în litografii și gravuri” va putea fi vizitată până în 12 noiembrie, de marți până duminică, între orele 9:00 şi 17:00. (A. D.)