Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Manifestările de ţinută trebuie sprijinite“
În perioada 3-8 octombrie, la Teatrul "Luceafărul" din Iaşi se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret (FITCT), cu genericul "Interconexiuni". Rămânând ceea ce a fost încă de la debut, o manifestare teatrală pentru copii şi tineret, dar stabilindu-şi un nou focus, pentru a nu intra în previzibil şi a-şi menţine prospeţimea, festivalul reuneşte pe afiş, vreme de şase zile, 10 trupe de top din Europa şi din România, se arată într-un comunicat emis de teatrul ieşean. Gazdele vor deschide festivalul (duminică, 3 octombrie, ora 18:00), cu premiera Cartea junglei după Rudyard Kipling, în regia Oanei Leahu.
Cum de decenii bune arta animaţiei nu li se adresează numai copiilor, ci deopotrivă tinerilor şi adulţilor, pe afişul festivalului, în fiecare zi, de la ora 18:00, vor putea fi vizionate spectacole cu o rază de adresabilitate ce merge până la vârste mature. Reper important pe harta animaţiei naţionale, Teatrul "Ţăndărică" Bucureşti prezintă o variantă de Scufiţa Roşie, antrenantă, muzicală, interactivă, care păstrează spiritul poveştii clasice, dar adaugă o serie de detalii ale lumii moderne. FITCT include şi o dezbatere pe tema Animaţia contemporană, o artă pentru copii şi adulţi şi lansarea cărţii 60 de stagiuni. Monografia Teatrului Luceafărul Iaşi. "În condiţii financiare austere (Primăria Iaşi, care a finanţat primele două ediţii, acum nu a mai contribuit cu nimic la bugetul festivalului), FITCT III, unicul festival teatral internaţional din regiunea de nord-est a României şi unul dintre puţinele internaţionale de gen din ţară, continuă graţie listei bogate şi foarte onorante de parteneri, unii dintre ei în premieră absolută alături de un eveniment ieşean (Institutul Polonez, Institutul Italian, Institutul Ceh Bucureşti), care au înţeles că manifestările de ţinută trebuie sprijinite. Le mulţumim încă o dată, întrucât fără suportul lor evenimentul nostru ar fi devenit imposibil de realizat. Mulţumiri şi UNITER, Uniunea Teatrală din România, care a inclus manifestarea în agenda sa", a declarat Oltiţa Cântec, director artistic al Teatrului "Luceafărul".