La împlinirea a 140 de ani de la naşterea scriitorului şi „doctorului fără arginţi” Vasile Voiculescu (1884-1963), Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi (BCUMEI) organizează o
Mărțișor - tradiții de primăvară
Academia Română a organizat recent, la Sala Dalles din București, conferința „Mărțișor - tradiții și practici de primăvară”, susținută de acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.
Element al patrimoniului cultural imaterial românesc, înscris în 2017 în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, alcătuită de UNESCO, Mărţişorul constituie una dintre practicile rituale tradiționale care au fost și continuă să fie supuse unui spectaculos și activ proces de secularizare, desacralizare și deritualizare. Potrivit acad. Sabina Ispas, Mărțișorul rămâne una dintre cele mai vechi practici culturale active, actualizată și adaptată cerințelor societății române moderne, după cum se arată într-un comunicat al Academiei Române.
Evenimentul se înscrie în ciclul manifestărilor cu public organizate de Fundația Culturală Dalles a Academiei Române, inaugurate în luna ianuarie a acestui an de către preşedintele acestui înalt for, acad. Ioan-Aurel Pop.