Muzeul Brăilei „Carol I” - Casa Colecțiilor Etnografice organizează azi, 17 aprilie, începând cu ora 12:15, o nouă întâlnire în cadrul Hub-ului cultural „Etnoliteratura”, dedicată tradițiilor și
Mărturii ale unei cariere artistice de peste cinci decenii
Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Suceava, prezintă expoziția „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, care pune în valoare donația făcută de artista Corina Chiriac. Publicul poate admira mărturii ale unei cariere de peste cinci decenii: trofee, diplome, decorații, legitimații, bilete de avion, CD-uri, cărți publicate, afișe, programe de sală și multe alte piese intrate în patrimoniul muzeal, dintre care amintim acte ale părinților, bunicilor și străbunicilor Corinei Chiriac.
Expoziția prezintă cronologic documente și portrete din familia artistei, păstrate timp de zeci de ani, și continuă cu parcursul Corinei Chiriac, de la certificatul de botez, însoțit de bluzița cu care a fost îmbrăcată atunci, la diplome, rochia cu care a dat examenul la UNATC, rochii unicat pe care le-a purtat în diverse momente ale carierei sale, precum și afișe ale unor concerte naționale și internaționale din anii ’70, ‘80 și 2000.
Unul dintre curatorii expoziției, Cristina Păiușan Nuică, afirmă că „expoziția reprezintă un regal de istorie și de frumos, o istorie nu doar a unei cariere de 50 de ani, ci și o istorie a trei generații care surprinde aproape un secol. Pe simeze se regăsesc și documente ale bunicilor materni, pașaportul lui Hovelia Calaigian datat 1916 și diploma de liceu a soției acestuia, Paris, născută Madirghian, refugiați armeni în România, tablouri de familie din orașul natal Adabazar (acum Adapazarı, Turcia), fotografii de epocă reprezentând-o pe Hasmig Calaigian, mătușa artistei, căsătorită cu Mampre Biberian, în anul 1926. O serie de portrete de familie completează expoziția găzduită de Complexul Muzeal Național Moldova - Iași, alături de portretele de atelier și rochiile purtate de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii: de la rochia interbelică modificată de Corina Chiriac pentru festivalurile de la Dresda, RDG, 1975, și «Bratislavska Lyra», 1976, și în turneele din RDG, Polonia și Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia «cu harpă» realizată pentru emisiunea «Eu sunt Corina», regizată de Tudor Vornicu în 1979, emisiune premiată la Festivalul Internațional al Filmelor de Televiziune de la Montreux, Elveția, 1979, până la rochiile purtate în America, în perioada 1988-1994 și cea purtată în 2019, la recitatul susținut la Festivalul «Cerbul de Aur» de la Brașov”.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Istorie Suceava până în data de 4 mai 2025, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)