La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Memorialul Ipotești, acreditat de Comisia Muzeelor și Colecțiilor a Ministerului Culturii
Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” a fost acreditat în premieră, de la înființarea sa în 1992, de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii şi al Identităţii Naţionale, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituţia de cultură din judeţul Botoşani. Memorialul Ipotești dispune de un fond de 38.752 de unităţi de bibliotecă şi 797 de bunuri culturale mobile ce alcătuiesc Fondul Documentar Ipoteşti.
Sectorul muzeal al Memorialului Ipoteşti cuprinde Casa memorială „Mihai Eminescu“; Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ (bisericuţa familiei Eminovici); mormintele familiei Eminescu; casa ţărănească de epocă; Muzeul tematic „Mihai Eminescu“. Memorialul dispune și de câteva colecţii de artă plastică.
Memorialul Ipoteşti are în structura sa Biblioteca Naţională de Poezie „Mihai Eminescu“, inaugurată la 15 ianuarie 2000. În spaţiile expoziţionale din incinta bibliotecii sunt găzduite expoziţii: în holul de la etaj - expoziţia permanentă de tablouri din Colecţia Laura şi Aurel Dorcu, lucrări ale pictorilor români clasici şi contemporani; în holul de la parter - expoziţii temporare. La parter se află Sala „Mihai şi Gheorghe Ursachi“.
În total, memorialul dispune de 11 săli pentru expoziţii permanente şi patru săli pentru cele temporare.