Parcul arheologic antic roman Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunţat că a plafonat numărul vizitatorilor la 20.000 pe zi, acesta fiind cel mai recent sit turistic italian care ia măsuri pentru a face faţă
Mic catehism liturgic despre pomenirea celor adormiţi în Domnul
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cartea „Pomenirea celor adormiţi în Domnul: mic catehism liturgic”. Textele lucrării au fost preluate din volumele părintelui profesor dr. Nicolae D. Necula, „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică” (2 vol.), publicate la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, în anul 2014.
Lucrarea părintelui prof. Nicolae D. Necula, „Pomenirea celor adormiţi în Domnul: mic catehism liturgic”, este binevenită în contextul anului 2021, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor, întrucât oferă cititorilor (clerici şi mireni) răspunsuri ortodoxe concludente, elaborate şi argumentate liturgic, istoric şi dogmatic, privitoare la cultul morţilor, la semnificaţia slujbelor Stâlpilor, Înmormântării şi de pomenire a celor decedaţi, precum şi la unele situaţii concrete cu care se confruntă slujitorii Bisericii din diasporă, atunci când este vorba de slujba Înmormântării şi înhumarea propriu-zisă.
Micul catehism liturgic se deschide cu un bogat Cuvânt Înainte, semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat: „Cultul celor adormiţi în Domnul şi consolarea îndoliaţilor”, text publicat original în Ziarul Lumina al Patriarhiei Române, la 4 octombrie 2012. „În primul rând, pomenirea morţilor este un act de credinţă ortodoxă, întrucât ea se bazează pe credinţa că, fiind creat după chipul lui Dumnezeu Cel nemuritor (cf. Facerea 1, 27), sufletul omului este nemuritor (cf. Iov 12, 10; Daniel 5, 23; Ecclesiastul 12, 7; Matei 22, 31-32; 17, 3-4; Luca 9, 30-32; 23, 43), chiar dacă trupul omului, după moartea fizică, se descompune şi se risipeşte (...). În al doilea rând, pomenirea morţilor este un act de iubire pentru ei. Când ne rugăm pentru cei adormiţi arătăm că îi iubim şi după moarte, iar sufletul lor nemuritor simte iubirea noastră! Ei cunosc momentele când îi pomenim şi simt când împărţim milostenii pentru ei. Iubirea din rugăciunea pentru cei adormiţi este mai tare decât moartea şi ea se arată atât prin cinstirea osemintelor lor, cât şi prin modul în care îngrijim mormintele lor”, subliniază Patriarhul României.
În continuare, sunt oferite răspunsuri la 18 teme referitoare la cultul celor adormiţi în Domnul. Dintre acestea amintim: Care este semnificaţia slujbei Stâlpilor? De ce se numeşte aşa această slujbă la morţi şi care este, de fapt, rânduiala după care se săvârşeşte ea? Ce lucruri sunt absolut necesare pentru săvârşirea slujbei Înmormântării? Este posibil să se săvârşească slujba Înmormântării fără să se facă în aceeaşi zi şi înhumarea? Ce slujbă de înmormântare săvârşim clericilor care sunt înmormântaţi în ziua de Paşti sau în Săptămâna Luminată? Se poate săvârşi slujba Înmormântării pruncilor pentru copiii morţi nebotezaţi sau născuţi morţi? Este îngăduit să săvârşim slujba Înmormântării sinucigașilor? Este permis să se săvârşească slujba Înmormântării şi a zilelor de pomenire celor care se incinerează? Există act sau gest liturgic pentru „dezlegarea” celor decedaţi? Ce este „dezlegarea apei” de la slujba ridicării Panaghiei? Cum se face şi ce semnificaţie are? Trebuie sfinţită crucea care se aşază la căpătâiul celui decedat?
Lucrarea se încheie cu mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la slujba de înmormântare a părintelui Nicolae D. Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, intitulat: „Părintele profesor Nicolae Necula - Eminent slujitor al Sfântului Altar şi al catedrei de Teologie”.
Volumul poate fi achiziționat prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la tipografia@patriarhia.ro, editura@patriarhia.ro sau la numărul de telefon 021.335.21.28.