La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Microexpoziție dedicată Centenarului Încoronării la Iași
La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” din Iași va fi expus, până în 18 decembrie 2022, un album de excepție ce conține autografele a 21 de personalități autohtone și străine, care au marcat viața politică și culturală a României în primul sfert al secolului XX. Microexpoziția marchează momentul Încoronării regelui Ferdinand și a reginei Maria, de la care se împlinesc în acest an, în data de 15 octombrie, 100 de ani.
„Majoritatea autografelor din album, care uneori au fost însoțite de câte o dedicație sau chiar de câte o frază muzicală înșirată pe un portativ, au fost «culese» la Iași, în anul 1918, și București, în anii imediat următori (1919-1923). În paginile micului album se regăsesc numele unor personalități care, prin activitatea lor din acea perioadă, au influențat decisiv actul politic și decizional, la cel mai înalt nivel”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Printre cele mai importante autografe din album se numără cele ale reginei Maria și viitorului rege, Carol al II-lea al României, cea a mareșalului Alexandru Averescu, dar și ale unor personalități străine celebre - generalul Henri Matthias Berthelot, Albert Thomas, Ferdinand Foch, Robert de Fler. De asemenea, se regăsesc și semnăturile lui George Enescu, actriței Maria Ventura, compozitorului Paul-Felix Weingartner și pianistului Alfred C. Alexandrescu.