Muzeul Satului Bănăţean (MSB) din Timişoara a anunţat că va înregistra la OSIM marca „ţăranul smart”, prin care vor fi promovate inteligenţa şi comportamentul ţăranului bănăţean la nivel european
Microistorie a represiunii comuniste din anii ’70-’80
Mihai Demetriade, cunoscut istoric și cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), va lansa vineri, 22 noiembrie 2024, la Iași, volumul „Țara unui singur om. O microistorie a represiunii din anii 1970-1980”. Publicată la Editura Polirom, cartea prezintă lupta unui cetăţean pentru respectarea drepturilor sale într-o dictatură: „Mulţi concetăţeni necunoscuţi, femei şi bărbaţi, au fost beneficiarii unor destine ce poartă amprenta terorii. A vieţilor deturnate, rostogolite în absurd şi nedreptate. Amintirea unuia, înclin să sper, este a tuturor. Reabilitând un destin, le întinzi şi celorlalţi o mână”, a explicat autorul cărții.
Prezentarea volumului va fi făcută de istoricul și arhivistul Cătălin Botoșineanu, de la Arhivele Naționale Iași, conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și de istoricul Dorin Dobrincu, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, filiala Iași. Mihai Demetriade este consilier superior în cadrul Direcţiei Cercetare a CNSAS, licenţiat al Facultăţii de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1997), absolvent de masterat (1998). Domeniile sale de interes în cercetare sunt instaurarea comunismului în România, arhitectura represiunii și disidenţa politică în România.