Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Mihai Eminescu, omagiat la Academia Română
În Aula Mare a Academiei Române a avut loc ieri, 15 ianuarie 2017, Adunarea generală a înaltului for de cultură român, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale - ziua poetului național Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului, părintele Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Cultura populară a colindelor – tradiţie şi înnoire”.
Sesiunea festivă a Academiei Române dedicată Zilei Culturii Naţionale a purtat și titlul „În jurul identității naționale”. În deschidere, acad. Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, a arătat că printre primii făuritori ai limbii și culturii române moderne este și Mihai Eminescu.
„Mihai Eminescu nu a fost numai un poet de geniu, ci și un spirit enciclopedic, un publicist curajos, un dramaturg și prozator de talent. A fost unul dintre făuritorii importanți ai limbii române moderne, sau, după inspirata caracterizare a lui Titu Maiorescu, el este punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetului românesc. Moștenirea lui Eminescu este enormă. Frumusețea limbii românești, dragostea de patrie, de trecutul și de tradițiile poporului român, toate se regăsesc în opera lui”, a spus acad. Ionel-Valentin Vlad.
În continuare, mesajul președintelui României, Klaus Werner Iohannis, a fost citit de consilierul prezidențial Sergiu Nistor. „Parcursul european al culturii românești se fundează pe asigurarea unui statut demn al artistului și pe respectul valorii operei sale, probată în circuitul mondial al expresiilor culturale. O Românie puternică într-o Europă a valorilor și competitivității nu poate exista fără o infrastructură culturală modernă, pe care să se sprijine un sistem instituțional cu o finanțare predictibilă, acționând pe direcții strategice realiste și stabile. Dezvoltarea culturală, valorificarea enormului potențial al creatorilor și specialiștilor din toate domeniile culturii noastre nu pot fi susținute fără un cadru legal și fiscal adecvat”, a transmis președintele României.
În cadrul sesiunii festive au mai transmis mesaje: IPS Monsenior Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București; Ioan Vulpescu, ministrul culturii și identității naționale; Pavel Năstase, ministrul educației naționale; acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române.
Sesiunea festivă dedicată Zilei Culturii Naţionale a fost organizată de Academia Română şi de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă.