La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Muzeu dedicat Mariei Callas la Atena
Admiratorii Mariei Callas (1923-1977) aflați la Atena pot admira obiecte care i-au aparţinut divei într-un nou muzeu dedicat legendarei soprane, informează Reuters. Situat într-o clădire neoclasică cu trei etaje din inima capitalei elene, muzeul şi-a deschis porţile la 26 octombrie cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea marii cântăreţe de operă. O mostră din părul ei, o rochie pe care a purtat-o după memorabila reprezentaţie din opera „La Traviata” de Verdi susţinută în 1955 la Scala din Milano, ochelarii săi de vedere, costume şi un caiet pe care artista îl folosea pentru a memora rolurile se numără printre obiectele expuse. „Fiecare obiect contribuie la crearea unei imagini complete asupra acestei femei uimitoare.
Maria Callas este unul dintre cele mai mari branduri la nivel mondial, este o femeie care a devenit o legendă”, a declarat Kostis Bitzanis, directorul de proiect al muzeului. Născută Maria Anna Sophie Cecilia Kalogeropoulos, la New York, în 2 decembrie 1923, din părinţi greci, Callas a fost creditată ca fiind cea care a revitalizat tehnica vocală belcanto italiană.
La etajul al doilea al muzeului, vizitatorii pot asculta fragmente din interpretările Mariei Callas şi o pot auzi pe legendara soprană în timp ce predă la Julliard School din New York. „Mergeţi înainte... aşa cum trebuie, nu cu focuri de artificii, nu cu aplauze uşoare”, le spunea Maria Callas studenților în martie 1972. Maria Callas a murit în urma unui atac de cord în 1977, la 53 de ani.