După o perioadă de restaurare și reabilitare, au fost reintroduse, la sfârşitul lui 2024, în circuitul muzeal al orașului Focșani trei muzee: Muzeul de Arheologie şi Istorie Medievală, Muzeul de Ştiinţele
„Muzică pe pâine” sau despre frumuseţea muzicii clasice
La Palatul Suţu, începe, azi, 4 octombrie, de la ora 19:00, seria de toamnă a concertelor-conferinţă, din cadrul proiectului „Muzică pe pâine - despre frumuseţea muzicii clasice”, inițiat de Asociaţia Culturală Kitharalogos, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) şi Fundaţia ACCUMM.
Steffen Schlandt (clavecin), Costin Soare (chitară și lăută), Diana Moș (vioară), Dan Dediu (compozitor și pianist) sunt lectorii care, plecând de la întrebarea „Cum ascultăm muzica?”, vor ajuta publicul să descopere comorile ascunse în fiecare lucrare prezentată. Temele propuse pentru lunile octombrie și noiembrie sunt: „Codul lui Bach” - o introducere în Musica Poetica, concept specific culturii germane din secolele 16-18, „Nocturne muzicale - somn şi moarte” - o incursiune sonoră „nocturnă” de la cântecele cu lăută de John Dowland la Nocturna pentru chitară de Britten, „Vioara în contemporaneitate” și „Sursele de inspiraţie şi imaginarul muzicii clasice” - un periplu prin diversele surse de inspirație ale muzicii clasice, de la cele naturale la cele culturale.
În preambulul concertului de astăzi, Mădălina Manolache, muzeograf în cadrul Secției de Antropologie Urbană, de la MMB, va prezenta „Motivul horei” în colecția de ceramică a Muzeului „Dr. Nicolae Minovici”.
Intrarea la concerte este liberă, în limita locurilor disponibile, şi se face pe bază de rezervare, prin e-mail la adresa kitharalogos@gmail.com. Toate concertele proiectului „Muzică pe pâine - despre frumuseţea muzicii clasice” vor fi difuzate live, online, pe canalul de Youtube al Asociației Kitharalogos. Mai multe informații găsiți pe paginile de internet muzicapepaine.ro şi muzeulbucurestiului.ro. (A. D.)