Numeroși cineaști din țară și străinătate au participat, zilele trecute, la Festivalul Internațional de Film „Quo Vadis” de la Iași, unde au fost prezentate medalioane ale unor regizori români consacraţi,
O expoziție despre trei secole de muzică
Expoziția „Mărturisiri despre muzică. Intimitate. Armonii. Tehnologie” este un nou proiect asociat Festivalului Internațional George Enescu, prin care iubitorii de muzică pot admira la Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu vechi instrumente muzicale și aparate de captat și ascultat muzică. Vernisajul va avea loc pe 23 iulie, la ora 19:00, iar expoziția va rămâne deschisă până la 30 martie 2020.
Vizitatorii sunt invitați să descopere o poveste muzicală ce se întinde pe nu mai puțin de trei secole de istorie a producerii, captării și redării sunetului. De la orchestra mecanică, folosită încă din veacul al XVIII-lea, la pick-up-ul și magnetofonul adolescenților din anii 1970-1980, până la device-urile actuale, toate acestea sunt prezentate în două săli special amenajate la Palatul Suțu.
Vor fi expuse instrumente muzicale clasice, unele foarte cunoscute, dar și unele arhaice, tradiționale. În ceea ce privește redarea muzicii, aceasta s-a făcut la început pe cilindru și disc metalic perforat, trecând apoi prin aparatele cu acțiune mecanică, pe arc, pentru rotirea discului de ebonită (gramofon, gramolă, patefon etc.), apoi au apărut primii tranzistori și s-au dezvoltat transmisiunile radio, după Primul Război Mondial. Organizatorii ne asigură că, în spațiul expozițional, vizitatorii vor putea folosi un magnetofon Kashtan din 1983, un pick-up Tesla din 1985, dar și o orchestră mecanică cu cilindru perforat de la începutul secolulului al XIX-lea. Publicul se va bucura de revizionarea unor excelente concerte din cadrul edițiilor anterioare ale Festivalului George Enescu, pe ecranele a patru televizoare. Doritorii vor avea la dispoziție o serie de căști la care se va putea asculta muzică din anii 1960-1980. Atmosfera muzicală va fi însoțită în expoziție de imagini alegorice pe variate obiecte casnice, încă din secolele XVII-XVIII, cu precădere vesela din ceramică și porțelan de producție occidentală.
Viața de acasă este fără încetare modelată de muzică. Intimitatea își are preferințele ei muzicale. După cum studiul, distracția sau relaxarea au portofoliul lor muzical. Iar dacă suprapunem cu varietatea vârstelor, culturilor, gusturilor, dorințelor, tot ceea ce devenim și ne definește pe măsură ce creștem și facem alegeri, totul pare să fie însoțit de muzică. Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București, curatorul acestei expoziții, afirmă: „Întreaga noastră viață, cu succesiunea vârstelor, pare să flaneze între andante, allegro sau maestuoso. Un lucru este clar. Liniștea se dobândește prin muzică. Anxietatea se vindecă prin muzică. Fericirea este sunet, iar iubirea - cea dintâi cheie sol. Cu fiecare gamă trăită, culegem sentimente, experiențe, dorințe. Experimentăm și trăim prin muzică. În muzică nu există inadecvare cu timpul trăit”.
Parteneri ai acestui eveniment sunt: Festivalul Internațional George Enescu, ARTEXIM, DC Communication, AVSTORE, ATC Solutions.
Alte proiecte legate de Festivalul Enescu
„Orașul cântă” este unul dintre programele conexe al marelui festival internațional de muzică, în care vor fi spectacole de stradă, corale sau instrumentale, jocuri muzicale susținute de Cantus Mundi și Opera Comică pentru Copii, cu sprijinul CBRE. Reprezentațiile vor avea loc în parcurile din fiecare sector, pe stradă, în intersecții circulate, în peste 20 de puncte în clădiri de birouri din zonele Timpuri Noi, Pipera. Aceste spectacole vor avea loc în fiecare vineri, între orele 17:00-20:00; sâmbăta și duminica, 10:00-14:00; programul în clădirile de birouri, zilnic, între orele 12:00-14:00 (în perioada 31 august – 23 septembrie, pe durata Festivalului Internațional George Enescu).
Încă un program asociat Festivalului Enescu este „Ateliere deschise de artă - festivalul e pretutindeni”, care reprezeintă o călătorie în laboratoarele creației a peste 100 de artiști plastici români, asigurată în cadrul proiectului cultural „Contemporanii”. Este o ocazie rară de a vedea spațiile de lucru ale artiștilor români, de a discuta cu ei, la ei „acasă”. Turul se face cu ajutorul unor microbuze şi se organizează în weekenduri. Informații la www.ateliere.net și aplicația Ateliere.