Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
O lume de poveste la Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humulești
Muzeul Memorial „Ion Creangă” Humulești îi așteaptă pe toți cei care doresc să pășească într-o lume desprinsă din povești, pentru a descoperi traiul liniștit și modest, ocupațiile și meșteșugurile caracteristice locuitorilor din ținutul Neamțului, din secolul al XIX-lea.
Casa în care a copilărit scriitorul Ion Creangă a fost construită, în jurul anului 1830, de Petre Ciubotariul, bunicul povestitorului, şi este reprezentativă pentru arhitectura tradițională a epocii, încadrându-se într-un tipar specific mediului rural. Construit din lemn, lut și piatră, în proporții diverse, imobilul era compartimentat în trei încăperi. Potrivit mărturiilor lăsate de autorul capodoperei „Amintiri din copilărie” și a descrierilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, casa avea o cămară din care se urca în pod, o tindă și o cameră de locuit, aceasta din urmă fiind organizată după specificul interiorului caselor țărănești din acea perioadă: sobă mare cu cuptor de dormit, culme pe care atârnau hainele de sărbătoare, ladă de zestre, laviță pentru șezători, icoane vechi, ștergare la ferestre, iar în mijloc, uneltele de țesut și tors, informează site-ul cmnn.ro/muzeul-memorial-ion-creanga.
Inaugurarea oficială a spațiului muzeal a avut loc la 7 mai 1939, fiind vizitat, în luna imediat următoare, în 20 iunie 1939, de Marele Voievod Mihai de Alba Iulia și colegii săi din clasa palatină, cu ocazia unei vizite de studiu în Maramureș și Moldova. De aici, moștenitorul tronului României și suita regală s-au îndreptat spre casa scriitorului Ion Creangă, dovada prezenței lor pe meleaguri nemțene fiind însemnarea pe care viitorul rege a lăsat-o în cartea de impresii.