La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
O nouă apariție editorială pentru iubitorii de muzică bisericească
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut de curând volumul „Protopsalți, psalți și dirijori de cor la Catedrala Patriarhală: 1820-2020”, realizat de arhidiaconul Constantin Hurjui, actual slujitor la Catedrala Patriarhală din București. În paginile acestei lucrări se regăsesc o seamă de reprezentanți ai cântului psaltic românesc și ostenitori în strana catedralei, fiind o carte mult așteptată de iubitorii de muzică bisericească.
Noua apariție editorială este realizată sub atenta îndrumare a părintelui conf. dr. Stelian Ionașcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care semnează și prefața lucrării: „Slujitor la Catedrala Patriarhală ca protopsalt și apoi ca arhidiacon, Constantin Hurjui este înzestrat cu o voce impresionantă de tenor, cu intonații netemperate bizantine și cu dragoste de cântul bisericesc de strană și de recitativul liturgic. Suntem încântați că lucrarea cuprinde și istoricul formațiilor corale care au evoluat de la 1836 până în prezent și care s-au afirmat în diferite ipostaze, fie de cor bărbătesc, cor mixt cu copii la vocile de sopran și alto, fie de cor mixt în accepțiunea modernă. (…) Felicit pe arhidiaconul Constantin Hurjui pentru reușita acestei munci serioase de cercetare, efort care s-a încununat de succes și prin ascultarea față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care cu părintească înțelepciune și blândețe l-a sfătuit și încurajat să ducă lucrarea la bun sfârșit”.
Lucrarea este structurată în cinci capitole și prezintă o incursiune în spațiul cântării bisericești înălțate de-a lungul anilor la Catedrala Patriarhală, evidențiind activitatea deosebită a unor exegeți, creatori și promotori ai muzicii eclesiale: „Scurte referiri privind muzica psaltică în Țările Române”; „Protopsalți ai Cetății Bucureștilor. Promotori ai «românirii» muzicii bisericești”; „Școlile de psaltichie din București: Cadrul prielnic pentru aplicarea «Reformei hrysantice»”; „Chipuri ale muzicii bizantine psaltice la Catedrala Mitropolitană a Ungrovlahiei”; „Dirijori de cor la Catedrala Patriarhală”.
În subcapitolul „Muzica psaltică la Catedrala Patriarhală astăzi” al capitolului al 4-lea, autorul prezintă portrete de psalți, protopsalți, slujitori ai Altarului și personalități care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au îngrijit atât de frumusețea liturgică a slujbelor Catedralei Patriarhale prin îmbunătățirea calității cântării liturgice, atât prin vocile lor inconfundabile, cât și prin compoziții proprii, diortosiri și coordonare de volume ce conțin slujbe ale sfinților români și sărbători importante de peste an - pe notație psaltică, sau cântări la Sfânta Liturghie. În paginile acestui volum sunt amintiți Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; arhid. Mihai Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale, precum și alți psalți, care au slujit stranei Catedralei Patriarhale, formându-se și desăvârșindu-se aici în tainele psaltichiei. Volumul cuprinde și istoricul formațiilor corale care au evoluat din anul 1836 până în prezent la catedrală, fiind evidențiați dirijori de seamă precum: arhim. Visarion de Silistra; Gheorghe Cucu; Nicolae Oancea; pr. Ioan Popescu-Runcu; Nicolae Lungu; pr. Iulian Cârstoiu; pr. Constantin Drăgușin; pr. Stelian Ionașcu, actualul dirijor al Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române. „Experiența muzicală formată timp de mai bine de un secol la Catedrala Patriarhală este un punct de referință pentru orice înnoire a segmentului muzical din oficiul religios; ea ne învață că merită să investim, deopotrivă material și spiritual, pentru îmbogățirea și perfecționarea cântării bisericești, în vederea instaurării în Biserică a unei trăiri și simțiri care să ne înalțe cu inima la Tatăl ceresc”, concluzionează arhid. Constantin Hurjui. Volumul poate fi achiziționat prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la tipografia@patriarhia.ro, editura@patriarhia.ro sau la numărul de telefon 021.335.21.28.