În perioada 14-17 ianuarie, la Memorialul Ipotești din județul Botoșani se va desfășura o serie de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului Mihai
O viață dedicată prelucrării lemnului
Dacă ajungeți la malul mării în acest sezon estival, merită să faceți un popas cultural la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a vizita expoziția „Vasile Moldoveanu - 60 de ani în slujba prelucrării artistice a lemnului”. Obiectele cu valoare artistică și muzeală lucrate de acest meșter, de-a lungul timpului, reprezintă mărturii ale unei îndelungate activități de creație și de continuare a unui meșteșug tradițional prin care sunt evidențiate tehnici de lucru, dar şi vechi motive decorative şi simboluri, care au fost transmise din generație în generație. De când se știe, Vasile Moldoveanu sculptează. Sculptează cruci din dragoste pentru Hristos și își doreşte să promoveze valorile simple, dar esențiale în viață, în rândul generațiilor tinere.
În cadrul expoziţiei de la Muzeul de Artă Populară Constanța puteţi admira o varietate de piese lucrate, în decursul anilor, de meșterul Vasile Moldoveanu. La categoria de cult se găsesc icoane pe sticlă, icoane de vatră, cruci de mână, pristolnice, candele și troițe, în timp ce la categoria piese de uz gospodăresc sunt expuse lăzi de zestre miniaturale, sărărițe și blidare, iar un loc aparte îl ocupă furcile de tors, care se încadrează la obiecte cu valoare ceremonială.
Vasile Moldoveanu este un colaborator valoros și constant al Muzeului de Artă Populară Constanţa, fapt probat prin numeroasele sale participări la manifestările organizate de instituție. De peste două decenii, meșterul popular din Moreni, județul Dâmbovița, a venit la Constanţa, făcând cunoscute tehnicile de lucru și ornamentare a obiectelor din lemn pe care le creează.
El a învățat de la bunicul său arta meșteșugului și o duce mai departe cu mândrie și multă dăruire. De când se știe sculptează. Sculptează cruci din dragoste pentru Hristos și își doreşte să promoveze valorile simple, dar esențiale în viață, în rândul generațiilor tinere, pentru a nu se pierde obiceiurile, credința și tradiția. După ani de muncă, a reuşit să îşi îndeplinească şi visul tinereţii, punând bazele Facultății de Etnologie. Acum are un set personal de 38 de modele de cruci de mână, 12 pristolnice, candela şi icoana de vatră, toate reprezentându-l. Pe toate le-a adus în expoziția care încununează cei 60 de ani de muncă și promovare a obiceiurilor autentice.
„Eu mi-am adus toată colecția mea de care am fost atașat. În primul rând, am iubit icoana Maicii Domnului cu pruncul, pe care am studiat-o ani la rând. Și nu am studiat-o din cărți, am studiat-o vizitând muzeele. Am fost la Muzeul Țăranului, Muzeul Satului, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Artă Populară Constanța, am tot umblat prin țară, am ajuns și la Suceava, și în Ardeal, peste tot. Crucea de mână este o piesă veche, o piesă dragă mie, o piesă care a început cu comandă de la preoți. În colecție am, printre altele, Crucea Buzdugan, Crucea Patriarhală, Crucea Celtică. Bineînțeles că le-am aranjat dintotdeauna pe zone. Crucile muntenești arată ca orice troiță, cu eleganță și cu înălțime. Crucea moldovenească este simplă, are la terminație sistemul treflei, care reprezintă Treimea și este pictat Mântuitorul. Cel mai greu de reprezentat este Ardealul, crucifixul. Ardealul este o zonă în care Ortodoxia a fost extrem de marginalizată, surghiunită. Ce este de stil ardelenesc este înconjurat de ghimpi. În expoziție am adus și obiecte de utilitate, dar și de decorare a gospodăriei. Piesa numărul unu din bucătărie, din camera de zi a țăranului, este sărărița. Sunt șaptesprezece modele. Majoritatea sunt creații, fiindcă ce am văzut eu sunt lăzi, lădițe de lemn în care se punea sare”, spune meșterul Vasile Moldoveanu.
Colecția de artă populară a meșterului dâmbovițean include și o serie de căuci frumos ornamentate, o gamă variată de ustensile de lucru, pe care le-a creat pentru a putea lucra cât mai fin și mai în detaliu, precum și câteva furci, pe care le consideră adevărate opere de artă.
Expoziţia meşterului Vasile Moldoveanu aduce în atenţie o adevărată colecție de obiecte, dar și de povești din viața satului. El își dorește ca, astfel, generațiile care vin din urmă să îndrăgească meșteșugul, să păstreze și să promoveze tradiția populară, pentru că fără ea istoria unui popor dispare.
Puteţi admira obiectele meşterului Vasile Moldoveanu expuse la Muzeul de Artă Populară Constanța până în 8 septembrie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)