Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
O vizită în casele bucureștene din prima jumătate a secolului XX
Muzeul Municipiului București (MMB) prezintă, la Casa Filipescu Cesianu, expoziția tematică „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX”, prin care își propune să reconstituie un fragment de cotidian, acela al ritualului servirii mesei de către elita bucureșteană. Parcursul expozițional este organizat în cercuri concentrice, făcând astfel trecerea de la antebelic la interbelic.
Din prima clipă în care veți trece pragul expoziției „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX”, curatoriată de Andreea Mâniceanu, Alexandra Rusu și Lorena Caldeș, de la MMB, veți simți că ați făcut un pas în timp. Fondul sonor din acea epocă, fotografiile și obiectele atent selectate pentru demersul curatorial oferă vizitatorului șansa să descopere cum erau mesele de odinioară ale bucureștenilor. Pot fi admirate de la piese de artă decorativă și accesorii ce au aparținut elitei societății, al cărei stil de viață presupunea participarea la elegantele și prestigioasele baluri, oportunități esențiale pentru consolidarea statutului social.
Muzeograful Andreea Mâniceanu spune că „expoziția prezintă vizitatorilor o lume a fastului și eleganței, precum și bucuria de a fi împreună în jurul mesei, ca expresie a sociabilității înaltei societăți bucureștene. Primul cerc valorifică patrimoniul Muzeului Municipiului București și complimentează panopliile dedicate artei culinare din Muzeul Vârstelor. În vitrinele expoziției «Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX» puteți admira piese de artă decorativă, realizate de proiectanți, designeri și renumite fabrici europene, în diferite etape stilistice ale creației lor, schițând parcursul de la eclectism la Art Deco, publicații și accesorii ce au aparținut elitei societății bucureștene, al cărei stil de viață presupunea participarea la elegantele și prestigioasele baluri, oportunități esențiale pentru consolidarea statutului social, stabilirea și consolidarea relațiilor interpersonale, precum și pentru încheierea unor alianțe politice sau matrimoniale. Al doilea cerc este dedicat gurmanderiei sociale cultivată de Bucureștiul interbelic, un duh al ospeției concentrat pe simezele mansardei muzeului într-o selecție de fotografii reprezentând atmosfera unor localuri celebre în epocă, precum terasa Oteteleșeanu, restaurantul Hanul lui Manuc, restaurantul grădinii Cișmigiu, restaurantul Hotelului Imperial, terasa Cercului Militar sau Cafe de Paris”.
Expoziția poate fi vizitată până în 10 noiembrie 2024. În perioada următoare vor avea loc, în spațiul expozițional, două ateliere tematice, în cadrul cărora copiii și tinerii vor descoperi stilurile de servire a mesei pe vremuri, tipologii de servicii de masă, precum și regulile care însoțeau fiecare moment al servirii mesei, în funcție de amploarea sau caracterul evenimentului. (A. D.)