Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Obiecte persane de artizanat în expoziție la București
Admiratorii culturii persane au șansa, începând cu data de 10 februarie, să vadă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” expoziția de artizanat și artă persană organizată de ambasada acestei țări la București. Bineînțeles, nu puteau lipsi din această expoziție covoarele celebre în întreaga lume, alături de alte obiecte de artizanat, precum: perne, genţi şi portmonee realizate din lână, obiecte din ceramică şi faianţă pictate, dar și o colecţie de reproduceri arheologice ale basoreliefurilor şi coloanelor de la Persepolis. Tablourile pictorului Mahmoud Farshchian întregesc această expoziție care se va încheia pe data de 19 februarie. Despre eveniment, ambasadorul Iranului în țara noastră, Hamid Moayyer, a declarat, potrivit Agerpres, că „cea de la Bucureşti nu este prima expoziţie de artizanat şi artă persană organizată, am mai avut astfel de evenimente organizate şi în alte judeţe, precum Cluj şi Argeş, şi vom mai organiza şi pe viitor”.
Expoziția are și o dimensiune umanitară, fiind cu vânzare, iar fondurile vor fi direcționate către copiii bolnavi de cancer. „A ajuta copiii bolnavi de cancer este o cauză aleasă de soţia mea. Ea a vizitat Spitalul de Oncologie din Bucureşti şi, după ce a văzut situaţia copiilor de acolo, s‑a hotărât să‑i sprijine. Expoziţia este făcută pentru a‑i ajuta pe aceştia”, a precizat Hamid Moayyer. În opinia Paulei Popoiu, managerul Muzeului Satului, acest eveniment este „o continuare a obiceiului de a crea punţi şi dialoguri între culturi”.
Expoziţia, organizată împreună cu Ambasada Republicii Islamice Iran, mai cuprinde, pe lângă artizanat, covoare, obiecte decorative de factură orientală şi câteva obiecte ce pot fi mai bine apreciate dacă sunt admirate acolo. Este vorba despre câteva obiecte de la Persepolis, obiecte de piatră și vase ceramice vechi, precum şi pictură. Deși nu este o expoziţie de anvergură, este una de creare a unui dialog între culturi, pe lângă scopul strângerii de fonduri pentru copiii români atinși de o boală nemiloasă, cancer.
Este de menționat faptul că expoziția va cuprinde și obiecte realizate de soția ambasadorului Iranului la București, Zahra Moayyer. Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00.