Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui va găzdui, în perioada 5 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025, expoziţia temporară „Alexandru Ioan Cuza 150”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie al României
Obiectul lunii martie: microscopul lui Victor Babeș
Muzeul Municipiului București continuă proiectul expozițional lunar de la Muzeul „Victor Babeș” prin care își propune să prezinte publicului câte un obiect din patrimoniul instituţiei muzeale. Publicul are, astfel, ocazia să descopere contextul în care a fost realizat obiectul, proveniența lui și legătura pe care a avut-o cu marele savant. Luna martie este dedicată microscopului „Carl Zeiss Jena”, proiectat chiar de către Victor Babeş.
Cercetătorul român a căutat toată viaţa armonia organismului uman, a sufletului și a spiritului. Și-a dedicat întreaga viață studiului celor mai mici ființe existente, bacteriile, și și-a dorit să sprijine omenirea prin descoperirile și cercetările sale. A fost extrem de pasionat și astfel a ajuns să proiecteze un microscop cu trei obiective, pentru a mări acuratețea observațiilor sale. Victor Babeş nu s-a despărțit de acest instrument până la moarte. De fapt, a murit aplecat deasupra microscopului, obiectul cel mai drag.
Muzeograful Oana Panait consideră că „Victor Babeș a fost un om și un savant care s-a impus pe scena mondială a științei și care și-a dedicat întreaga viață științei și umanității, iar vizitând muzeul reușiți să descoperiți mai bine personalitatea sa și parcursul profesional pe care l-a avut. Interesant este că acest microscop l-a călăuzit pe Victor Babeș în cercetările lui și a fost preferatul său. Este un microscop remarcabil cu care a descoperit multe lucruri, printre care corpusculii care îi poartă numele și babesiozele”.
Puteți admira microscopul proiectat de Victor Babeș, dar și colecția impresionantă de lucrări științifice care îi aparțin, la muzeul care îi poartă numele, din strada Andrei Mureșanu nr. 14A. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)