Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Obiectul lunii octombrie: tiparul de caș
Proiectul „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară «Dr. Nicolae Minovici»” continuă și luna aceasta cu un element tradițional care a ocupat un loc important în arta lemnului la români. Artefactul adus în atenția publicului este tiparul de caș, care era folosit în secolul al XIX-lea în mediul pastoral. Colecția etnografică a doctorului Nicolae Minovici ne relevă astfel o piesă legată de ocupațiile tradiționale ale acestui sezon.
Tiparul de caș este un fel de ștampilă cu ajutorul căreia se imprimă pe suprafața calupurilor de caș sau de unt diverse forme și motive ornamentale. Decorul tiparului din colecția Dr. Nicolae Minovici surprinde prin introducerea unui element central în viața de la sate - Biserica.
Silvia Zamfir, coordonatorul Secției de Antropologie Urbană și al proiectului obiectul lunii, crede că prin acest proiect oamenii au șansa de a cunoaște în profunzime tradițiile, care sunt strâns legate de obiectele expuse, și, totodată, de a descoperi povestea fiecărui obiect, care datează de zeci sau poate chiar sute de ani: „În colecția medicului Nicolae Minovici există un tipar de caș care datează din anul 1915 și pe care doctorul l-a colecționat pentru felul în care arată. Este sculptat cu motive populare. Tiparul de caș poate fi confecționat din lemn de paltin, carpen, tei sau fag și este întâlnit în zonele pastorale din Moldova (îndeosebi în Vrancea), în zona Branului și în Muscel. Aceste piese pastorale se întâlneau în zonele în care păstoritul se practica intens. Din punctul de vedere al formei, tiparele de caș se împart în două categorii: dreptunghiulare - compuse din două plăci care se suprapun, și rotunde - cu o singură față, înconjurată cu o ramă subțire de lemn.”
Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” vă așteaptă cu întreaga sa bogăție etnografică de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.
(Alexandra Drugan)