Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Omul care iubea toate ființele
Despre Stephen Robert Irwin se pot spune o mulțime de lucruri. A fost explorator, prezentator de televiziune, ecolog, proprietar de grădină zoologică și vedeta celui mai iubit serial documentar, „Vânătorul de crocodili”. Titlul era comercial. În primul rând, era departe de-a fi vorba doar de crocodili, iar „vânătoarea” se făcea doar cu camera de filmat. Dar lucrul cel mai important de spus este că a iubit ca nimeni altul animalele. Nu numai pisicuţele şi căţeluşii, la asta ne pricepem toţi, ci şi animalele sălbatice. A fost zgâriat, mușcat, tăiat, lovit, scuipat, injectat cu venin de cele mai variate animale cu putință.
În unele imagini îl vezi limpede că e speriat - o și spune -, dar și entuziasmat. E imposibil să uiți cum rostea: „It’s beauuuuutiful!” Pentru el lumea era frumoasă. Chiar și reptilele ucigașe.
Tatăl său era expert în animale sălbatice, specializat în herpetologie (studiul reptilelor și batracienilor), iar mama lui a lucrat toată viața pentru reintegrarea animalelor în natură. Împreună au fondat „Reptile and Fauna Park”. La şase ani, Steve primea cadou un piton de trei metri. A fost dragoste la prima vedere și pe viaţă. În 1992 a preluat afacerea familiei, rebotezând parcul „Australia Zoo” şi transformându-l într-o mișcare pentru salvarea faunei sălbatice din Australia. „Crocodile Hunter” a fost difuzat în 122 de țări și vizionat de peste 200 de milioane de telespecatori. Revista „People” l-a declarat pe Steve cea mai iubită personalitate a lumii.
Şi-a găsit moartea în mijlocul animalelor, înţepat mortal de o pisică de mare, într-o filmare în larg. Dar nimic din ce-a făcut nu s-a pierdut, iar misiunea a fost preluată de fiica lui, Bindi, la doar opt ani…