Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Ouăle încondeiate din colecția Muzeului de Artă Populară Nicolae Minovici
Depozitul Muzeului Nicolae Minovici își dezvăluie comorile pe întreg parcursul anului 2020, în cadrul proiectului „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”. În fiecare lună, o altă creație este expusă și aduce în atenția publicului o poveste. Luna aprilie este dedicată ouălor încondeiate din toate zonele țării, în cinstea Sfintelor Paști. Acestea pot fi admirate pe pagina de Facebook a muzeului.
În colecția Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici există peste 200 de ouă încondeiate spectaculoase din aproape toate regiunile țării, pictate cu diferite culori și simboluri. Acestea poartă specificul regiunii din care provin. Sunt ouă încondeiate tradițional din Bucovina, Muntenia, Oltenia și Țara Bârsei. Femeile, încă din cele mai vechi timpuri, foloseau diferite motive pe care le pictau pe ou și care au diverse semnificații: „calea rătăcită” sau „calea robilor”, „brâul Maicii Domnului”, „crucea Paștelui”, „ochiul” și „porumbelul” (simboluri ale Duhului Sfânt) și „scara” (simbol al ascensiunii la ceruri).
Silvia Zamfir, coordonator al Secției de Antropologie Urbană și al proiectului „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”, crede că prin acest proiect oamenii au șansa de a cunoaște în profunzime tradițiile care sunt strâns legate de obiectele expuse și, totodată, de a descoperi povestea fiecărui obiect, care datează de zeci sau poate chiar sute de ani. Silvia Zamfir menționează: „Un simbol al sărbătorilor pascale este oul, considerat un simbol al începutului tuturor lucrurilor, al originii și regăsirii vieții. Ouăle pascale se întâlnesc pe teritoriul țării noastre și zonal ele poartă denumiri precum: închistrite, încrestate, pestrițe, picurate, împănate, înflorite, negăjite. Expresia «a ciocni» este una generală în toate regiunile țării. Ciocnitul ouălor de Paști se îndeplinește prin unele locuri după un anumit ceremonial. Oul prezintă trei părți: vârful, care se mai numește și cap; partea opusă a vârfului, care se numește dos, iar în Bucovina se mai numește și huscă; pe când părțile laterale sunt numite coaste. În Bucovina, în prima zi de Paști se ciocnește numai cap cu cap; în a două zi de Paști se poate ciocni și cap cu dos. Regula generală este că dreptul de a lovi primul îl are bărbatul și cel mai bătrân, pe când femeia și cel mai tânăr trebuie doar să țină oul pentru a fi lovit, spunând formula de confirmare a credinței «Hristos a înviat!» - «Adevărat a înviat!»”
Proiectul „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici” aduce în prim-plan tradițiile de Paști care se mai păstrează și azi în multe zone ale țării și frumusețea ouălor încondeiate.
(Alexandra Drugan)